SLAVA OPŠTINE SOKOBANJA

Sveta Trojica, Duhovi, Silazak Svetog Duha na apostole... Tri naziva, jedno značenje i jedan praznik. Tradicionalno praznik Sveta Trojica proslavljen je juče u Sokobanji, a sve do kraja ove sedmice proslavlja se u selima sokobanjske opštine.

SLAVA OPŠTINE SOKOBANJA
26 Maj 2010

Sveta Trojica, Duhovi, Silazak Svetog Duha na apostole...

Tri naziva, jedno značenje i jedan praznik. Tradicionalno praznik Sveta Trojica proslavljen je juče u Sokobanji, a sve do kraja ove sedmice proslavlja se u selima sokobanjske opštine.

Svetoj Liturgiji, koja je služena u hramu sv. Preobraženja Gospodnjeg, prisustvovao je i predsednik opštine Sokobanja, Dimitrije Lukić. U nastavku Liturgije služeno je sveštenodejstvo za vreme kojeg se pletu venčići od trave i cveća, unapred pripremljenih za ovaj praznik. Venčići se odnose kućama i imaju ulogu zaštite doma i svih ukućana, do sledećeg praznika, do novih venčića.

Slavski kolač, prenosni, presečen je u hramu, a domaćin ovogodišnje slave bio je Zoran Mladenović sa porodicom, dok se za narednu godinu javio Vitomir Tanić.

Svečarska litija od hrama se, centrom Sokobanje, uputila ka zgradi SO Sokobanja, u kojoj je, takođe, izvršeno činodejstvo rezanja slavskog kolača za opštinu Sokobanja, a domaćini su predsednik opštine, Dimitrije Lukić i SO Sokobanja.

Sveta Trojica je slava Sokobanje, slavi se tri dana, a po selima i više i poželimo srećan praznik Sokobanji i svim njenim žiteljima. Na mnogaja ljeta, amin!

Vladimir S. Putnik

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt