SAVIN DAN

SAVIN DAN:: Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici svake godine , 27.januara, svetkuju i slave osnivača srpske crkve i škole Svetoga Savu. Taj dan u svim školama u Srbiji obeležava se radno ali ne i nastavno, te djaci tog dana odlaze u crkvu a potom u školu na tradicionalnu školsku slavu. Tada se mole i pevaju s ljubavlju svom svetitelju Savi.

SAVIN DAN
27 Januar 2009

sveti savaSrpska pravoslavna crkva i njeni vernici svake godine , 27.januara, svetkuju i slave osnivača srpske crkve i škole Svetoga Savu.

Taj dan u svim školama u Srbiji obeležava se radno ali ne i nastavno, te djaci tog dana odlaze u crkvu a potom u školu na tradicionalnu školsku slavu. Tada se mole i pevaju s ljubavlju svom svetitelju Savi.

Najmladji sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, Sveti Sava, uprkos protivljenju njegovog oca župana Stefana Nemanje zamonašuje se u svojoj sedamnaestoj godini i počinje njegovu svetu misiju. Bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj,

Sa svojim ocem Stefanom koji se takodje zamonašio i dobio ime Simeon, osniva Hilandar i gradi još 14 manastira. Na taj način postaje ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

Godine 1209. osniva prvu bolnicu u tadašnjoj Srbiji. Otvarao je prve škole, te se smatra začetnikom i zaštitnikom srpske srednjevekovne književnosti. Ušao je u mnoge narodne priče i legende. U pričama Sava se pominje kao svetac koji pomaže ljudima u nevolji, uči narod dobroti, ljubavi hrišćanskoj.

Godine 1219. njegovim ustoličenjem utemeljena je samostalna Srpska pravoslavna crkva koja dobija autokefalnost.

U bugarskom gradu Trnovu, 27.januara 1235.godine, Sava Nemanjić je zauvek sklopio oči, a godinu dana kasnije njegovo telo je preneto u manastir Mileševo.

Knez Miloš Obrenović je 1823. godine naredio da se Dan Svetog Save obeležava kao školska slava u Srbiji. Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu 1840. godine odlukom Sovjeta Knjaževstva Srbskog i iste godine proslavljan u Kragujevcu i Beogradu.

Jedan od turskih paša, Sinan paša preneo je telo iz Mileševa u Beograd i spalio ga 1594.godine na Vračaru, misleći da će tako uništiti veru i svaki uticaj Svetog Save na Srbe.

HIMNA SVETOM SAVI

Uskliknimo s ljubavlju

Svetitelju Savi

Srpske crkve i škole

Svetiteljskoj glavi

Tamo venci tamo slava

Gde naš srpski pastir Sava.

Pojte mu Srbi

Pesmu i utrojte!

S neba šalje blagoslov

Sveti otac Sava:

Sa svih strana svi Srbi

S mora i Dunava

K nebu glave podignute

Savu tamo ugledajte

Savu srpsku slavu,

Pred prestolom

Tvorca!

Blagodarna Srbijo

Puna si ljubljvi

Prema svome pastiru

Svetitelju Savi.

Bosna i Hercegovina

Svetog Save dedovina

S tobom slave slavu

Svetitelja Savu.

Zdravo Sreme, Banate,

I Srbijo Stara;

Ravanice čuvaj nam

Telo Knez Lazara;

Crna Goro sestro mila,

Zdravo i ti s nama bila,

Da slavimo slavu,

S vetog oca Savu.

Mileševo slavi se

Telom Svetog Save,

Koga slave svi Srbi

S obe strane Save;

Sinan - paša vatru pali

Telo Svetog Save spali,

Al, ne spali slave,

Niti pomen Save.

Da se srpska sva srca

S tobom ujedine,

Sunce mira, ljubavi,

Da nam svima sine,

Da živimo svi u slozi,

Sveti Savo, ti pomozi.

Počuj glas svog roda

Srpskoga naroda!

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt