SABOR MONARHISTA SRBIJE

Ucesnici, odnosno delegati Sabora, njih oko dve stotine iz mnogih mesta Srbije, stiglo je u Topolu u ranim jutarnjim satima, kako bi prisustvovali Sv. Liturgiji, koja je služena u hramu sv. Ðorda na Oplencu i u kojem se nalazi Kraljevska grobnica Karadordevica i zacetnika loze i dinastije Kara-Ðorda Petrovica.

SABOR MONARHISTA SRBIJE
25 Novembar 2008

U Karadordevoj Topoli, u nedelju, 23. novembra, 2008. godine, održan je Drugi sabor monarhista Srbije.

Ucesnici, odnosno delegati Sabora, njih oko dve stotine iz mnogih mesta Srbije, stiglo je u Topolu u ranim jutarnjim satima, kako bi prisustvovali Sv. Liturgiji, koja je služena u hramu sv. Ðorda na Oplencu i u kojem se nalazi Kraljevska grobnica Karadordevica i zacetnika loze i dinastije Kara-Ðorda Petrovica. Veoma hladno vreme nije sprecilo srpske monarhiste da na vreme dodu do ove svetinje i skupa sa sveštenicima odsluže Sv. Liturgiju i potom pomen Kara-Ðordu i Karadordevicima.

Sala bioskopa, u centru Topole, bila je zamalo tesna da primi sve delegate Sabora, što govori kolika je važnost ovog skupa i koliko je vladalo interesovanje za njegovo održavanje. Tema Sabora je bila: "Zašto je Srbiji potrebna monarhija" i u prvom delu delegatima su se obratili mnogobrojni gosti. Da pomenemo samo nekolicinu: Milan Lazarevic, predsednik Srba monarhista Australije, akademik Predrag Peda Milenkovic, Srdan Sreckovic, predsednik Ravnogorskog pokreta, zatim Nemanja Papic, zastupnik Kraljeve omladine Srbije i Cedomir Antic, izaslanik NjKV Aleksandra II Karadordevica, Mladen Obradovic, predsednik pokreta Obraz, zamenik predsednika opštine Topola, g. Uroševic i mnogi drugi. Svi su u svojim obracanjima skupu izrekli tvrdnju da je Srbiji potrebna monarhija i izrazili želju da se to uskoro i desi i svoje govore su završavali recenicom: "Živela kraljevina Srbija!"

Jedan od ciljeva Sabora monarhista je i da se svi ili slicni pokreti, udruženja i stranke, koji u svojim programima zastupaju uspostavljanje monarhije za državno uredenje Srbije, objedine u jedan snažan pokret, koji ce ideju monarhizma u dogledno vreme sprovesti u delo. Milan Milinkovic, novinar Glasa Crkve, iz Valjeva, je primetio da ce borba za monarhiju biti neravnopravna, jer neprijatelji ove ideje imaju medije u rukama. Milinkovic je naglasio da pokret, ako ozbiljno želi da radi i vaspostavi monarhiju u Srbiji, ne sme dozvoliti da bude nevladina organizacija, ili udruženje gradana, ciji ce ciljevi biti samo mrtvo slovo na papiru, vec mora da deluje i sa politicke scene kao snažan monarhisticki pokret.

Ispred Pokreta za monarhiju Sokobanja, osnovan pre dve godine u banji pod Ozrenom, u svojstvu delegata na Saboru u Topoli bili su Radomir Milojkovic, predsednik i clanovi Ozrenka MIlojkovic i Vladimir S. Putnik. Drugi deo Sabora bio je izborni i od juce Pokret za monarhiju Srbije ima novog predsednika. To je gospoda Mirjana Cobotovic, iz Zajecara, koja u Timockoj krajini ima veoma zapažen rad na uspostavljanju monarhije u Srbiji.

- Braco Srbi i sestre Srpkinje, molim vas u ime Boga, jer ovo što radimo je "Sa verom u Boga za Kralja i otadžbinu", da verujete u sebe! Ovo je pocetak i cekaju nas velika iskušenja, ali ako budete verovali u sebe, delovali razumom i cistim srcem, do maja meseca sledece godine, ovo ce biti jedan veliki Narodni pokret za monarhiju, okupljen oko svog kralja, Aleksandra II Karadordevica. Budimo strpljivi, to je ono što nama Srbima nedostaje: strpljenje, - rekla je u govoru, nakon izbora, novi predsednik Pokreta Mirjana Cobotovic.

Sabor je usvojio deklaraciju "Za kraljevinu Srbiju", a u narednim mesecima predstoji izmena i dopuna Statuta, kako bi se održala Osnivacka skupština Narodnog pokreta za monarhiju. Na kraju rada delegati Sabora su prestolonasledniku Aleksandru II Karadordevicu i kraljevskoj porodici, uputili pozdravno pismo iz Topole.

* * *

18:42 24.11.2008 autor:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt