Ruke zlata vredne

Ruke zlata vredne:: Tradicionalna opštinska manifestacija, ZLATNE RUKE, 26-ta po redu ove godine je u Sokobanju privukla, kada su u pitanju ručni radovi i stari zanati, učesnike iz nekoliko gradova juzne i zapadne Srbije. Mnogi gosti Sokobanje, a i sami mestani, imali su priliku da se, 14.07 na letnjoj pozornici Vrelo od 10-14h , dive umeću vrednih pletilja, vezilja i tkalja

Ruke zlata vredne
14 Jul 2008

prediljaTradicionalna opštinska manifestacija, "ZLATNE RUKE", 26-ta po redu ove godine je u Sokobanju privukla, kada su u pitanju ručni radovi i stari zanati, učesnike iz nekoliko gradova juzne i zapadne Srbije. Mnogi gosti Sokobanje, a i sami mestani, imali su priliku da se, 14.07 na letnjoj pozornici "Vrelo" od 10-14h , dive umeću vrednih pletilja, vezilja i tkalja iz Sokobanje, Aleksinca, Krusevca, Leskovca i Niša.

Rada Krstić iz Sokobanje se istakla svojim vezom na haljinama, košuljama, krevetskim čarsavima i draperijama, a Dragica Radovanović iz sokobanjskog sela Sarbanovac, umećem necovanja, zanatom kojeg jedino ona radi u našoj opstini, nema naslednicu, a sada joj je 65 godina. Veoma lepo ukrašenu staru, izvornu narodnu nošnju sokobanjskog kraja izložila je Olga Ilić iz Resnika kod Sokobanje, a posetioce je zabavilo njeno upredanje kudelje tokom izložbe. Mica Popović iz Žuckovca kod Sokobanje, dugogodišnji zdravstveni radnik sada u penziji, zavredila je priznanje za štrikanje, heklanje i tkanje proizvoda, koje izradjuje kako iz ljubavi, tako i radi opuštanja.

U pripremi starih jela, iz bakine kuhinje, učestvovalo je destak žena iz sokobanjskih sela i svi posetioci su mogli da spremljeno degustiraju, a po izrazima lica videlo se da uživaju u ukusima i mirisima jela. Ove godine najbolje kuvarice su bile i priznanje dobile: trece mesto-Violeta Djokić, drugo mesto- proslogodišnji pobednik Zorica Lazić i prvo mesto Dusica Marjanović.

Pohvale i nagrade su najboljima podeljene u Etno-kutku "Grudonjske vodenice", gde je priređen i ručak za sve učesnike i goste, od jela koje su spremile takmičarke, razume se.

Bratislav Majkić iz OTKS-a je najavio da, zbog sve većeg interesovanja iz susednih i drugih mesta Srbije, opštinska smotra "Zlatne Ruke" Sokobanja, preraste u međuregionalnu smotru. Zasto da ne?

Dakle, vidimo se u Sokobanji sledeće godine da probamo bobove pihtijr, pasulj tetovac sa orasima, kravajčiće ispod saša i drugo i sve to zalijemo domaćim, starim vinom. Živeli!!!!

autor:

Vladimir S. Putnik

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt