Radioaktivni oblak - Vesti TV Sokobanja

Radioaktivni oblak nad Srbijom:: Građani Srbije ne treba da paniče zbog radioaktivnog oblaka registrovanog iznad Nemačke, jer ne nosi nikakvu opasnost po ljude i prirodu, tvrde u nadležnim institucijama.

Radioaktivni oblak - Vesti TV Sokobanja
25 Maj 2011

25.05.2011. VEST – Radioaktivni oblak

Radioaktivni oblak Građani Srbije ne treba da paniče zbog radioaktivnog oblaka registrovanog iznad Nemačke, jer ne nosi nikakvu opasnost po ljude i prirodu, tvrde u nadležnim institucijama. Radioaktivni oblak nastao kao posledica nukleranog zračenja iz elektrane Fukušima u Japanu, prema prognozi meteorologa Nedeljka Todorovića, mogao bi da stigne do naših granica za nekoliko dana. Precizne prognoze kada će biti nad Srbijom nemoguće je dati, jer su koncentracije radioaktivnih čestica na granici detekcije. Dr Milan Orlić, direktor Sektora za upravljanje radioaktivnim otpadom u JP-u “Nuklearni objekti”, kategorički je odbacio mogućnost da ovaj oblak na bilo koji način ugrozi zdravlje ljudi i pozvao građane da ne paniče. - Radiokativnost oblaka koji je krenuo iz Japana jedva je izmerena u Engleskoj i to veoma preciznim i zahtevnim metodama, tako da je to zračenje beznačajno. Oblak u sebi nosi samo aktivne isparljive gasove jod 131 i ksenon 133 koji se lako raspadaju. Tako je u roku od osam dana jod 131 već duplo slabijeg delovanja, a ksenon 133 posle 5,25 dana - kaže dr Orlić. Prema njegovim rečima, bila bi potrebna teška kiša da bi se uopšte nešto od te radiokativnosti moglo izmeriti. Ono što je važno jeste da u ovoj oblačnoj masi nije izolovan cezijum čije je vreme raspada 30 godina, a opasan je po ljudsko zdravlje.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt