PRVA HARMONIKA SOKOBANJA 2010

14. avgusta, 2010. godine, na letnjoj pozornici "Vrelo", u Sokobanji, je nakon dve finalne večeri, završeno 48. Međunarodno takmičenje PRVA HARMONIKA SOKOBANJA 2010

PRVA HARMONIKA SOKOBANJA 2010
8 Avgust 2010

HARMONIKA ZA PONOS

Jelena Davidović prva harmonika Sokobanje 2010Sinoć, 14. avgusta, 2010. godine, na letnjoj pozornici "Vrelo", u Sokobanji, je nakon dve finalne večeri, završeno 48. Međunarodno takmičenje PRVA HARMONIKA SOKOBANJA 2010.

Za razliku od nekoliko prethodnih godina, ovogodišnje takmičenje je izazvalo veliku zainteresovanost javnosti, pretežno u Srbiji, a i u kvalitetu takmičara pomak je znatan.

Stručni žiri ove godine je takođe doživeo promene i činili su ga: Dalibor Stoiljković, pobednik festivala 2006. godine; Vesna Ivkov, magistar etnomuzikologije i profesor na Muzičkoj akademiji u Novome Sadu; Dragiša Milanović, profesor u muzičkoj školi "Stanislav Binički", u Leskovcu, završio akademiju u Kijevu; Ljubo Kešelj, kompozitor i harmonikaš i predsednik žirija Ljubiša Pavković, istaknuti umetnik, harmonikaš i kompozitor i Umetnički rukovodilac narodnog orkestra RTS-a.

Publici, a bilo je preko 3.000 posetilaca, sinoć su se predstavila petorica juniora, desetoro seniora i samo jedan duet do 15 godina starosti, a svirka svih takmičara plenila je sve prisutne na letnjoj pozornici. Organizator je pripremio i vredne nagrade i da ih napomenemo: za juniore I mesto - pehar, diploma, i 40.000 dinara; za seniore I mesto - pehar diploma i 80.000 dinara i za duet I mesto - pehar, diploma i 40.000 dinara.

Svi ovogodišnji takmičari su kvalitetom bili podjednako dobri, ali žiri, po svojoj dužnosti mora neke da izdvoji. U juniorskoj konkurenciji pobedio je Đorđe Davidović, iz NIša; u Proglašenje pobednikaduetu, jedini par, braća Predrag i Nenad Ivanović, a u seniorskoj konkurenciji, prvi put u istoriji Prve harmonike u Sokobanji, pobedila je jedna mlada dama. Jelena Davidović, iz Niša, kojoj je uzor Radojka Živković, a umeće Jelenino je gotovo jednako onom koje je posedovala i Radojka. Na sceni, pred publikom i žirijem, delovala je veoma samouvereno, sigurna u sebe i kako kaže smogla je snage da svakodnevno po više sati i više meseci vežba za ovogodišnje takmičenje.

Ljubiša Pavković je izneo svoju ocenu festivala, naglasivši da ovaj tradicionalni i renomirani festival mora da postoji i dalje, da se usavršava, da sastav žirija uvek bude kvalitetan, jer samo tako možemo odneti prevagu u odbrani od napadne i loše muzike koju nam serviraju razne šarene televizije. Pavković je izrazio žaljenje što niti jedna srpska muzička akademija, nema odsek za harmoniku, pa naši vrsni harmonikaši moraju da se školuju u inostranstvu.

Direktor OTKS Sokobanja, Bratislav Majkić, je i druge večeri, kao i prethodne, pozdravio sve prisutne u publici, članove žirija i takmičare, poželevši svima ugodno veče i uživanje u svirci harmonikaša.

Na kraju večeri u polusatnom nastupu, publiku je oduševio svojim starim hitovima i umećem na harmonici, Novica Negovanović, koji ove godine među takmičarima nije imao svojih učenika i sledbenika.

Festival je bio i prošao i kako kaže Ljubiša Pavković treba da traje i dalje, ali je potrebno pronaći jače sponzore na duže staze i urediti letnju pozornicu, koja je zaista u lošem stanju.

Vidimo se u Sokobanji!

Vladimir S. Putnik

POBEDNICI 48. MEDJUNARODNOG FESTIVALA

"PRVA HARMONIKA – SOKOBANJA 2010"

PETLIĆI

1. Ličić Aleksa – Bela Palanka

2. Miladinović danijel – Priština

3. Stojadinović Darko – Ćuprija

PIONIRI

1. Milojković Veljko – Vitoševac

STARIJI PIONIRI

1. Stojiljković Nikola – Leskovac

2. Lazić Miodrag – Doljevac

3. Andjelković Mihajlo – Surdulica

MLADJI JUNIORI

1. Nikolić Aleksandar – Koceljeva

2. Andjelković Aleksandar – Surdulica

3. Todorović Nikola – Topola

JUNIORI

1. Davidović Djordje – Niš

2. Tasić Nikola – Niš

3. Marković Vladimir – Niš

SENIORI

1. Davidović Jelena

2. Ivanović Nenad

3. Bikić Srdjan

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt