PREOBRAŽENJE GOSPODNJE

PREOBRAŽENJE GOSPODNJE:: U vascelom, pravoslavnom, svetu danas se proslavlja praznik Sveto Preobraženje Gospodnje. U Sokobanji je tada i hramovna slava, jer je hram, kojeg je podigao mitropolit srpski Mihailo (Sokobanjac), 1892. godine, posvećen tom velikom prazniku / vasar u sokobanji, sokobanja

PREOBRAŽENJE GOSPODNJE
16 Avgust 2010

PREOBRAŽENJE GOSPODNJEU vascelom, pravoslavnom, svetu danas se proslavlja praznik Sveto Preobraženje Gospodnje. U Sokobanji je tada i hramovna slava, jer je hram, kojeg je podigao mitropolit srpski Mihailo (Sokobanjac), 1892. godine, posvećen tom velikom prazniku, odnosno događaju, kada je Gospod naš, Isus Hristos, pop drugi put pokazao čovečanstvu svoju božansku prirodu. Prvi put na Svetom Krštenju, na reci Jordan, a trećeg puta o Svetom Vaskrsenju.

U Sokobanji je 19. i 20. avgusta panađur, vašar, a pripreme trgovaca su započete još dan-dva ranije. Što je sigurno - sigurno, valja na vreme obezbediti mesto za tezgu ili skaru. Preobraženje je uvek u vreme Velikogospojinskog posta, ali danas i sutra tone mesa i mesnih prerađevina će biti prevaljene preko skara, ispod sača, na ražnjevima i pojedene. Ali, ko mari o zapovestima Božijim i Crkvenim, važan je stomak, on je "BOG"!

Dakle, pripreme za vašar, ali i za proslavu praznika hrama, počele su još juče. Vašardžije za tezge i tgovinu, a sveštenici Crkvene opštine Sokobanja, za molitvu, za veličanje Boga i Carstva Nebeskog, za doček njegovog preosveštenstva, vladike timočkog, Gospode Gospodina, Justina, koji tradicionalno u sokobanjsku parohiju dolazi o Preobraženju.

Jutros, oko 8,30 sati, ispred kapije crkvene porte, pored sveštenika sokobanjskih i sveštenika i monahinja u gostima, vladiku Justina dočekali su i predsednik opštine Sokobanja, Dimitrije Lukić i narodni poslanik iz Sokobanje, Dejan Nikolić. Pre ulaska u hram i pripreme za Arhijerejsku Svetu Liturgiju, vladika je blagoslovio prisutni narod ispred hrama.

Vidimo se u Sokobanji!

Vladimir S. Putnik

vasar u sokobanji

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt