Pomen JUNACIMA

Pomen JUNACIMA:: Savez potomaka ratnika 1912-1918, Opstinski odbor iz Sokobanje, pozvao je gradjane i goste da na Vidov dan prisustvuju pomenu zrtvama ratova za oslobodjenje Srbije, od Kosovskog boja do danas. U centru Sokobanje, kod spomenika borcima iz Prvog svetskog rata, pomen je sluzio protojerej o.Petar Milinkovic

Pomen JUNACIMA
13 Jun 2008

Savez potomaka ratnika 1912-1918, Opstinski odbor iz Sokobanje, pozvao je gradjane i goste da na Vidov dan prisustvuju pomenu zrtvama ratova za oslobodjenje Srbije, od Kosovskog boja do danas.

U centru Sokobanje, kod spomenika borcima iz Prvog svetskog rata, pomen je sluzio protojerej o.Petar Milinkovic, a cvece na spomenik je polozio Zoran Sujica, predsednik OO SPR 1912 - 1918.

Obracajuci se prisutnima o.Petar Milinkovic je rekao:

-Draga braco i sestre, Vidov dan je najtuzniji i najponosniji dan u srpskom rodu. Najtuzniji zato sto je mnogo Srba izginulo za slobodu otadzbine, a najponosniji jer se narod nas opredelio za Carstvo nebesko, sa svojim knezom Lazarom. Nazalost, braco i sestre, podele u nasem narodu i danas traju kao u vreme pred Kosovski boj, kada je svako od vodja hteo vlast i parce zemlje da odvoji od Srbije i bude gospodar. Kroz vekove patimo i iz te patnje ne izvlacimo pouke! I kako da se nadamo boljem kad rusimo temelje koje su nasi preci ugradili u samostalnost nase drzave i crkve, - zavrsio je o. Petar.

Sokobanjski kvartet je potom otpevao himnu Boze Pravde i pesmu Oj, Srbijo, mila mati, a clanovi knjizevnog kluba Sokolovo pero su kazivali stihove iz poeme "Vidovdanski venac", Ljubise Rajkovica - Kozeljca.

Zoran Sujica se zahvalio gradjanima, gostima, svesteniku i claniovima Sokolovog pera, na prisustvu pomenu kosovskim junacima i svima koji su pali na braniku otadzbine do danasnjih dana.

autor:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt