Pocinje lovna sezona na pernatu divljač i zečeve

Kako jesen, kao godišnje doba odmiče, približava se, kao i svake godine, sezona lova na pernatu divljač i zečeve. Sokobanjski lovci su kao i uvek spremni za lov i avanture u prirodi, ali kakvo je stanje u našim lovištima i šta mogu da očekuju lovci u nedeljama koje dolaze, sasvim je drugo pitanje.

Pocinje lovna sezona na pernatu divljač i zečeve
17 Oktobar 2008

Kako jesen, kao godišnje doba odmiče, približava se, kao i svake godine, sezona lova na pernatu divljač i zečeve. Sokobanjski lovci su kao i uvek spremni za lov i avanture u prirodi, ali kakvo je stanje u našim lovištima i šta mogu da očekuju lovci u nedeljama koje dolaze, sasvim je drugo pitanje. Razgovarali smo sa specijalistom lovstva, upravnikom lovišta Lovačkog udruženja "Soko", iz Sokobanje, gospodinom Vojkanom Mitićem i evo šta smo zabeležili.

> Gospodine Mitić, lovna sezona na pernatu divljač i zeca uskoro će biti otvorena. Recite nam koliko će nedelja trajati ove jeseni?

- Kada je u pitanju niska divljač, pernata i zečevi, po kalendaru lovna sezona počinje od 15. oktobra. Međutim, naš Upravni odbor je doneo odluku da lov na fazane otpočne 26. oktobra i vršiće se u dva lovna dana: 26. oktobra i 2. novembra, 2008. godine. Lov na zečeve će biti takođe izveden u dva izlaska u lovište i to 9. i 16. novembra, ove godine. Uporedo sa lovom na zečeve vršiće se i lov na divlje svinje.

> Nekoliko puta godišnje izlazite u lovišta Sokobanje, u takozvane akcije "prebrojavanja" divljači. U kakvom stanju su naša lovišta i šta lovci mogu da očekuju, da li mogu da se nadaju ulovu?

- Naša zakonska obaveza je da svake godine 2 do 3 puta vršimo prebrojavanje divljači u lovištu. Po dobijenim rezultatima planiramo odstrel i koliko će izlazaka biti. Što se tiče sitne, niske divljači, ne možemo da se pohvalimo! Nastojimo da tokom godine u lovište nanesemo sitnu divljač i obogatimo ga, ali sve zavisi od finansijskih mogućnosti. Sitne divljači je malo u našim lovištima i zato imamo planirana samo dva izlaska na pernatu divljač i zeca.

> Lovačko udruženje SOKO ima prihvatilište za fazane, u ataru sela Trubarevac. Koje rezultate postiže fazanerija-prihvatilište i koliko odraslih jedinki godišnje pustite u lovišta?

- Naše udruženje ima izgrađeno stalno prihvatilište za fazane, u selu Trubarevac, površine 1.200 metara kvadratnih. To znači da nabavljamo fazansku pilad starosti 5 do 6 nedelja, koja potom u prihvatilištu provedu 16 nedelja. Ove godine smo nabavili 1.081 fazansko pile i nakon perioda od četiri meseca odgajanja i stepena podivljavanja, pustili smo ih u lovište.

> Gospodine Mitić, više godina kod nas u Sokobanji je prisutno negodovanje lovaca zbog, da tako kažemo, uzurpacije dela sokobanjskih lovišta od strane "Srbija šume"! Šta se po tom pitanju čini i ima li nade da se ta područja lovišta vrate u sastav, odnosno nadležnost Lovačkog udruženja Soko?

- Kada je u pitanju podela lovišta, od 1993. godine je zakonom podeljeno naše lovište i deo od 16.000 ha je dat na gazdovanje javnom preduzeću "Srbija šume". Ta podela je ustvari oduzimanje dela lovišta od Lovačkog udruženja Soko iz Sokobanje i negodovanje lovaca je na mestu. Od tog doba, od te uzurpacije, naše udruženje beleži konstantan pad broja lovaca, članova udruženja. Kada je izvršena ta podela nas niko ništa nije pitao, samo nam je predočeno da nad tim delom lovišta više nemamo nadležnost. Mi smo, udruženje Soko, nekoliko puta do sada slali dopise i proteste vladi i resornim ministarstvima, ali za sve ove godine niti jedan odgovor nismo dobili.

> Da li ste se nekome obratili za pomoć, u vezi tog problema? Lokalnoj samoupravi, na primer, da se taj deo lovišta vrati sokobanjskim lovcima?

- Par puta smo tražili pomoć, da se to razreši, radi naših lovaca i radi divljači u lovištu. Ali, rezultata nema! Pokušaćemo opet, pa ako uspemo - uspeli smo.

> Da li i u kojoj meri u našem lovištu ima štetočina: vukova, lisica, divljih mačaka i drugih? Koja je ravnoteža u odnosu na plemenitu divljač?

- Predatori su u našem lovištu prisutni, kao i svakom lovištu, ali se trudimo da održimo ravnotežu planiranim odstrelom. Imamo evidentirano povećanje broja šakala, poslednjih godina, u nižim predelima našeg lovišta, ali ponavljam, trudimo se da održimo ravnotežu.

Zahvaljujemo Vojkanu Mitiću na odvojenom vremenu za razgovor, a našim lovcima želimo uspešan lov u danima koje za ovaj sport i avanture željno čekaju i plaćaju dažbine, ponekad odvojivši od ustiju! Pomenutih i problematičnih, otuđenih 16.000 ha sokobanjskog lovišta su najbogatiji deo, pernate i visoke divljači i divlje svinje i srpska vlastela, bez obzira koja politička opcija je u pitanju, koristi ih u lične svrhe, prijatelje i lovce iz inostranstva, koji uništavaju plemenite vrste divljači naših šuma. Svako malo, u štampanim medijima osvane vest o pokušaju šverca ubijene pernate, niske i visoke divljači, u inostranstvo! Koja je korist i koji je uspeh zapleniti pobijenu divljač?! Treba sprečiti bahato ubijanje divljači, a to će se regulisati samo vraćanjem otetih lovišta u domaćinske ruke! A od srpskog seljaka, na Svetu, nema boljeg domaćina!

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt