POČELA SEZONA LOVA NA ZECA I FAZANA

Od 1. novembra, 2009. godine, otpočela je jesenje-zimska lovna sezona na plemenite vrste divljači koja če se odvijati po etapama. Lov na zeca i fazana trajaće samo dve nedelje, odnosno dva izlaska u lovišta

POČELA SEZONA LOVA NA ZECA I FAZANA
25 Oktobar 2009

Blagi jutarnji mrazevi koji, sokobanjsku kotlinu napadaju već u oktobru, nisu bili prepreka da stotinak lovaca Lovačkog udruženja "Soko", iz Sokobanje, izađu u lovišta.

Od 1. novembra, 2009. godine, otpočela je jesenje-zimska lovna sezona na plemenite vrste divljači koja če se odvijati po etapama. Lov na zeca i fazana trajaće samo dve nedelje, odnosno dva izlaska u lovišta, zbog malog broja ovih vrsta divljači u sokobanjskom lovištu, dok će lov na divlju svinju trajati do 31. januara, 2010. godine. Lov na predatore i štetočine: vuka, lisicu, šakala, divlju mačku i druge, odvija se tokom cele godine, ali planski, radi ravnoteže u prirodi.

Kako nas je obavestio predsednik Lovačkog udruženja "Soko", Vojkan Mitić, još nema podataka koliko je zečeva i fazana odstreljeno prvog dana lova, ali sudeći po lovačkim pričama, samo ovoga puta bez reči, lovci su se više družili nego što su pucali na divljač.

Stanje u prirodi, to jest, u lovištima kojima gazduje sokobanjsko lovačko udruženje je takvo, kakvo jeste: plemenite divljači je sve manje, pored sveg truda i brige lovaca da se brojnost divljači poveća, a vrste sačuvaju. Svake godine iz fazanerije u selu Trubarevac, s početka jeseni u lovišta se pusti oko 1.000 fazana, jer je njihovo razmnožavanje moguće i u domaćim uslovima, ali kako razmnožiti zečeve, srne i ostale vrste plemenite divljači, u zagađenoj prirodi i ugroženim, od čoveka, prirodnim staništima divljih životinja?

Pitanje za razmišljanje, ali i iznalaženje trajnog rešenja, a do tada lovcima "dobar pogled", preko nišanske mušice, naravno.

Vidimo se u Sokobanji!

u Sokobanji, 02.11.2009.g.

tekst:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt