OGNJENA MARIJA

OGNJENA MARIJA:: Nadomak Sokobanje, samo petnaestak minuta hoda od centra varosice, u naselju Gradasnica, po istoimenoj recici koja izvire na vrhu Ozrena i uliva se u Moravicu, nalazi se pravoslavni hram posvecen sv. Velikomucenici Marini, u nasem narodu poznatoj pod imenom Ognjena Marija.

OGNJENA MARIJA
29 Jul 2008

sluzba OGNJENA MARIJANadomak Sokobanje, samo petnaestak minuta hoda od centra varosice, u naselju Gradasnica, po istoimenoj recici koja izvire na vrhu Ozrena i uliva se u Moravicu, nalazi se pravoslavni hram posvecen sv. Velikomucenici Marini, u nasem narodu poznatoj pod imenom Ognjena Marija.

Hramovna slava je obelezena svecano, uz prisustvo mnostva vernika, kako mestana Sokobanje, tako i gostiju iz raynih mesta Srbije, od kojih su najbrojniji bili Novosadjani.

Svetu, arhijerejsku Liturgiju sluzila su tri svestenika, parosi Sokobanjskog arhijerejskog namesnistva: arhijerejski namesnik, otac Ilija Cupic, protojerej-stavrofor Petar Milinkovic i protojerej-stavrofor Hadzi Aleksa Simeunovic, koji je i dugogodisnji staresina hrama u Gradasnici.

Domacin slave, odnosno, kolacar ove godine bio je Ivan Gagic sa porodicom, iz Sokobanje, a za narednu godinu javio se gospodin Zivan Jovic sa porodicom, takodje iz Sokobanje, koji vec vise godina dariva i pomaze srpske bogomolje.

O istoriji hrama i svetiteljki, Velikomucenici Marini, nesto vise rekao nam je otac Aleksa, (video zapis), a mi mozemo reci da iz godine u godinu ovo sveto mesto posecuje sve vise hodocasnika tokom cele godine, ne samo u dan praznika. Desavalo se, cak, u godinama za nama, da i domacini slave budu iz gradova Vojvodine, ili juzne Srbije.

Hram u Gradasnici je malih dimenzija, te je vecina posetilaca svetu Liturgiju propratilo u porti. Nakon Liturgije, osvecenja i secenja slavskog kolaca, prisutnima je posluzen rucak, koji su nesebicno i obilno u slavu Boziju, pripremili Ivan Gagic i njegova porodica, na cemu im hvala i od Gospoda svako dobro.

Verujemo da ce i dogodine biti isto ovako lepo i svecano i da ce mnogi gosti Sokobanje, u ovom svetom hramu doziveti i osetiti blagodat Boziju.

autor:

Vladimir S. Putnik

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt