NUMIZMATIČARI U SOKOBANJI

Sokobanjski restoran SPLENDID, tradicionalno sarađuje sa numizmatičarima Srbije i ugosti ih najmanje dva puta godišnje. Tako je bilo i u nedelju, 20. septembra, 2009.godine, kada je u bašti ovog renomuranog ugostiteljskog objekta održan 10. Skup numizmatičara Srbije, dakle, jubilarni.

NUMIZMATIČARI U SOKOBANJI
16 Septembar 2009

Sokobanjski restoran "SPLENDID", tradicionalno sarađuje sa numizmatičarima Srbije i ugosti ih najmanje dva puta godišnje. Tako je bilo i u nedelju, 20. septembra, 2009.godine, kada je u bašti ovog renomuranog ugostiteljskog objekta održan "10. Skup numizmatičara Srbije", dakle, jubilarni.

- Ove godine nešto je manje izlagača, oko dvadesetak, kriza u državi pogađa i numizmatičare, ali smo zadovoljni odazivom, posetom i svakako gostoprimstvom osoblja restorana i vlasnika Žarka Ranđelovića. Srpsko numizmatičko društvo "Sokograd", iz Sokobanje,, organizuje najmanje dva puta u godini ovakve skupove, na kojima se izlažu predmeti od antičkog do novijeg doba, (19. vek), - rekao nam je Ivan Vidojević, predsednik društva.

Dvadesetak numizmatičara ovogodišnjeg skupa, prošle godine ih je bilo trideset, iz nekoliko gradova Srbije, izložilo je na uvid mnogo toga starog: najviše je kovanog i papirnog novca, ordenja, satova, pisama i razglednica, ali bilo je i starih sablji, kubura, vrhova za strele iz doba Vizantije, Rima i Srednjeg veka, svećnjaka, šahovskih figura od kamena, ikona, kandila i drugog. Jedan od izlagača izložio je jedan stari gramofon i sliku, ulje na platnu, kralja Jugoslavije Aleksandra Karađorđevića, nepoznatog autora.

- Cilj ovih sajmova i skupova numizmatičara nije samo da se godinama sakupljano prikaže javnosti, već da se i oplemeni duh, kroz numizmatiku svih epoha, od 4. veka pre nove ere, do novog doba, da se nešto razmeni među numizmatičarima, ali i da se ponešto proda, ako ima kupaca, - kaže Rista Miletić, PR Srpskog numizmatičkog društva i član Udruženja numizmatičara "SOKOGRAD" iz Sokobanje.

Sajam traje samo jedan dan, a sokobanjske numizmatičare, kao i sve iz Srbije, krajem ovog meseca očekuje sajam u Beogradu, koji će biti održan u hotelu "Slavija". Ako u Sokobanji nisu uspeli ponešto da prodaju, poželimo im sreću u Beogradu.

Vidimo se u Sokobanji!

Sokobanja, 20.09.2009.g.

tekst i foto:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt