Na današnji dan 1897 preminuo je Emilijan Josimović - Vesti TV Sokobanja

Na današnji dan 1897 preminuo je Emilijan Josimović, prvi srpski urbanista, prvi profesor arhitekture u Srbiji, poznat po izradi prvog urbanističkog plana Beograda 1867. godine, koji je poslednje godine života sa svojom drugom suprugom proveo u Sokobanji gde je i sahranjen.

Na današnji dan 1897 preminuo je Emilijan Josimović - Vesti TV Sokobanja
25 Maj 2011

25.05.2011. V E S T - Na današnji dan 1897 preminuo je Emilijan Josimović

Na današnji dan 1897 preminuo je Emilijan Josimović, prvi srpski urbanista, prvi profesor arhitekture u Srbiji, poznat po izradi prvog urbanističkog plana Beograda 1867. godine, koji je poslednje godine života sa svojom drugom suprugom proveo u Sokobanji gde je i sahranjen. Emilijan Josimović je rođen u mestu Stara Moldava u Rumuniji u srpskoj porodici. Studije filozofije i tehnike završio je u Beču do svoje 22 godine. Po dolasku u Beograd, postao je honorarni profesor Liceja gde je predavao matematiku. Osim matematike predavao je i mehaniku, a zatim i geodeziju. Redovni profesor u Velikoj školi postao je 1869. godine. Bio je šef Matematičkog odeljenja, a zatim i rektor. Iz Velike škole je otišao u penziju nakon 33 godine prosvetnog rada. Josimović je napisao prve visokoškolske udžbenike u Srbiji iz trigonometrije, matematike, mehanike, geometrije, nacrtne geometrije i perspektive, kao i udžbenik o građanskoj arhitekturi i građenju puteva. Njegovo najznačajnije delo „Objašnjenje predloga za regulisanje onog dela varoši Beograda što leži u Šancu „ rađeno od 1864 do 1867 godine kada je Beograd zvanično postao slobodan grad, označava novu etapu u razvoju srpskog urbanizma, napuštanje nasleđenih zaostataka orjentalizma, ugledan obrazac za kasnije planove rekonstrukcije gradova u Srbiji. Ističući nedostatak zelenila i slobodnih prostora za odmor Josimović predlaže javne parkove i to na mestu sadašnjeg Studenskog trga i na Kalemgdanu. Emilijan se dva puta ženio. Prvo Emilijom, i s njom je imao troje dece. Posle Emilijine smrti Emilijan se oženio Živkom sa kojom je 1887 godine napustio Beograd. Bračni par živeo je prvo u Šopiću, u blizini Lazarevca, a posle u Sokobanji, gde je Emilijan i umro 25. maja 1897 godine i gde je i sahranjen.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt