Младенци: Младима на здравље и пород, гостима у славље!

Богу, хвала!... Кад се двоје замилују и стану пред олтар, и Богу је мило!... Леп обичај, драг је свима, и онима који дочекују госте као и онима који гостују да пожеле здравље и свако друго добро. На трпезу се износе разне ђаконије, специјалитети, али се пази на то што Младенци падају у време Великог поста за Васкрс.

Младенци: Младима на здравље и пород, гостима у славље!
26 Mart 2009

Bogu, hvala!...

Kad se dvoje zamiluju i stanu pred oltar, i Bogu je milo!...

Lep običaj, drag je svima, i onima koji dočekuju goste kao i onima koji gostuju da požele zdravlje i svako drugo dobro.

Na trpezu se iznose razne đakonije, specijaliteti, ali se pazi na to što Mladenci padaju u vreme Velikog posta za Vaskrs. To se zna. Ne bi trebalo da na stolu bude masnih jela. Peku se mladenčići, to jest hlepčići veličine pogačica - a premazani medom - nek mladencima, medeno, bude, sve!

Stariji se sećaju, verovatno, iako se taj običaj zadržao i do naših dana, priprema se, samo, 40 mladenčića. A zašto, baš, taj broj, trebalo bi potražiti u crkvenoj lektiri i to bi bila jedina veza ovog praznika s religijom.

Dakle, čitajte...

Ovde, ovde, mi vam ušteđujemo trud...

Jer 22. mart, Crkva obeležava kao 40 mučenika, uspomenu na 9. mart 320. godine po starom kalendaru - kad je stradalo 40 vojnika u jermenskom gradu Sevastiji - i to, samo, zato što su ispovedali hrišćanstvo.

Da se, malo, nasmejete - jer je i smeh deo čoveka - ima i takvih, neupućenih, koji smatraju da su Mladenci, praznik po svetom Mladenu, čak i pišu Sveti Mladen, ali to nije tako, ne postiji svetac tog imena.

U nekim našim krajevima, na taj dan su se palile vatre i preskakale. Svi ukućani su to radili, ako mogu i imaju toliko snage. Vatra se preskakala tri puta - triput Bog pomaže! - i govorilo se: "U vatru stadosmo, a ne izgoresmo!... Dođe bolest, ne primismo je!"...

Na kraju, evo i recepta za hlepčiće zvane mladenčići - na zdravlje vam bili!

Mladenčići

Potrebni sastojci:

- 500 gr brašna

- 2 kašike zejtina

- 150 gr meda

- 150 gr oraha

- malo šećera

- malo kvasca

- prstohvat soli (zbog ukusa)

Priprema:

Brašno, s ljubavlju, s mirom, prosejte. Dodajte mu, od srca, 2 kašike zejtina, malo soli, razmekšan kvasac, malo šećera i, s dobrim željama, umesite testo, polako ali koliko treba, osetićete pod rukama. Ne zamerite na stilu, ovo su mladenčići! Zatim, testo, pokrijte kuhinjskom salvetom i ostavite na dasci da miruje pola sata. Najzad, vaš trud je uspeo, stavite na testo i ispod njega malo brašna i razvijte oklagijom na debljinu prsta. Čašom vadite pogačice i lepo ih poslažite u pleh, podmazan zejtinom. Ostavite ih, tako, u plehu da još malo odstoje i pripreme se, biće ukusnije. Na kraju ih premažite zejtinom, malo izbodite i pecite na umerenoj temperaturi, da se lepo ispeku a da ne pregore. Kad su gotovi, i malo se prohlade, premažite mladenčiće medom - nek mladencima medeno, bude, sve! - i, ako hoćete, pospite mlevenim orasima. Prijatno!

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt