Memorijalni turnir BORA STEFANOVIĆ

Policijska stanica Sokobanja je u nedelju, 21.septembra, 2008. godine, po osmi put bila domaćin kolegama policajcima iz više gradova Srbije. Naime, tog prohladnog i oblačnog dana, na terenima za mali fudbal kod hotela

Memorijalni turnir BORA STEFANOVIĆ
21 Septembar 2008

Policijska stanica Sokobanja je u nedelju, 21.septembra, 2008. godine, po osmi put bila domaćin kolegama policajcima iz više gradova Srbije. Naime, tog prohladnog i oblačnog dana, na terenima za mali fudbal kod hotela "Zdravljak" i PL "Banjica", održan je 8. Memorijalni turnir "Bora Stefanović"- Sokobanja 2008., u znak sećanja na Boru Stefanovića, policajca iz Sokobanje i sve pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije koji su izgubili živote na braniku svoje otadžbine. Bora Stefanović je život izgubio 25. jula, 1998. godine u sukobu sa pripadnicima terorističke OVK, u selu Crnoljevo, SO Štimlje. Oficir OKP OUP- Sokobanja, mladi zastavnik Bora Stefanović imao je samo 26 godina.

Otvarajući turnir, komandir Policijske stanice - Sokobanja, Bojan Milivojević je rekao:

- Uvažene kolege, dragi prijatelji, ovogodišnji, osmi po redu Memorijalni turnir u malom fudbalu "Bora Stefanović" - Sokobanja 2008. predstavlja sećanje na sve nama drage kolege koji sada nisu sa nama, a koji su uzorno, hrabro i odlučno izvršavali sve postavljene zadatke u odbrani i bezbednosti otadžbine, vršeći svoje humane ali i patriotske dužnosti, spremni da i svoje živote daju za dobrobit ostalih. Mi smo ponosni što su oni deo nas, što smo ih imali u svojim redovima i iskreno se nadamo da će njihov lik i delo služiti kao uzor i inspiracija za buduće naraštaje pripadnika policije. Takav je bio i naš Bora. Život je izgubio sa svojih 26 godina. Nismo ga zaboravili - ni njega, a ni sve druge,- naglasio je Milivojevic i otvorio turnir.

Učestvovale su 32 ekipe: 25 ekipa Policijskih uprava iz gradova Srbije, zatim ekipe "Uprave za obezbedenje odredenih ličnosti i objekata", iz Beograda, "Vojske Srbije"- garnizon Zaječar, "Odred žandarmerije" - Niš, "BIA"- centrala Niš, "PS- Vlasotince", "Koordinaciona uprava za KiM" i ekipa domaćina "Policija i gradani Sokobanje". Igralo se po kup sistemu, eliminacije, na više terena kako bi se turnir završio u jednom danu, zbog poslova i obaveza koje naši policajci imaju. Po pravilniku turnira, ekipe su sastavljene od po osam igrača, (4+1 u polju i 3 rezerve), a poluvreme je trajalo 15 minuta, osim finalne utakmice koja se igrala 2 puta po 20 minuta, saopštio nam je Bojan Milivojevic. komandir PS Sokobanja.

Organizatori turnira su Policijska uprava u Zaječaru - Policijska stanica Sokobanja, lokalna samouprava i porodica Stefanović.

U polufinale su se plasirale četiri ekipe i to: Uprava za obezbedenje..., PU Leskovac, PU Kikinda i PU Sombor. Ekipa Uprave za obezbedenje, je tesnim rezultatom, 1 : 0, savladala PU Sombor i obezbedila učešće u finalu za prvo mesto. Oba tima su se svojski zalagala da dopru do protivničkog gola i postignu pogodak i to je pred kraj drugog poluvremena ekipi Uprave i pošlo za nogom. U drugoj utakmici, fudbaleri PU Leskovac nadigrali su kolege iz PU Kikinda i slavili pobedu sa 2 : 1.

Za prvo mesto borile su se ekipe Uprave za obezbeđenje i PU Leskovac i Leskovčani su pobedili tek nakon izvođenja penala, jer je regularni tok završen nerešeno 1 : 1. I u utakmici za treće mesto skoro do samog kraja bilo je neizvesno ko će pobediti, jer su sve ekipe dosta izjednačene i borbene. Ipak, neko mora i da pobedi pa su Somborci savladali protivnika sa 1: 0 i tako osvojili treće mesto.

Za najboljeg igrača turnira proglašen je Dragan Trajković iz tima PU Leskovac, dok je najbolji golman Nikola Perić iz Uprave za obezbeđenje.

Zahvalnice, diplome i pehari, trima prvoplasiranim ekipama, najboljem igraču i najboljem golmanu, podeljeni su u restoranu PL "Banjica", gde je poslužen rucak za sve učesnike i goste. Svečanosti su, izmedu ostalih gostiju, prisustvovali narodni poslanik Dejan Nikolić, zamenik predsednika opštine Sokobanja, Aleksandar Milenković, Saša Mitrović, šef kabineta direktora Policije MUP Srbije i porodica pokojnog Bore Stefanovića.

Na pocetku svečanog ručka, prisutnima se obratio Bojan MIlivojević, zahvalivši se svim ekipama na učešću i uputio pozdrave svim gostima i porodici Bore Stefanovića. Zahvalnice svim ekipama, učesnicima turnira uručila je Andrijana Stefanović, kćerka Bore Stefanovića, a diplome i pehare najboljima podelio je Saša Mitrović.

Policajci, vidimo se i dogodine u Sokobanji!

autor:


U znak sećanja na

Boru

ISPRAĆAJ JUNAKA

Nepregledna povorka, uplakanih očiju,

u odeći crnoj, bezvoljnog, teškog koraka,

još jednog poginulog, braneći Majku Srbiju,

na put bez povratka, ispraća junaka.

Ožalošćeni najbliži za kovčegom na lafetu,

koračaju polako, u neverici, pognutih glava.

I samo na tren poglede skrenu ka detetu,

kojem su rekli: "Ćero, tata će večno da spava."

Još jedan je stradao na braniku otadžbine

i mnogi će mučenički u Višnji život preći.

"Sine, junače, sretne ti bile rane",

sve bi dala majka, da je mogla reći.

"Ne plače se za junakom", poslovica veli,

jer delo je njegovo Pravednom Bogu ugodilo,

al' teško je srcu, koje se nadvoje deli,

srcu majke kad izgubi svoje čedo milo.

Kako zaustaviti suze, da ne nakvase lica,

brata, sestre, rodbine, drugova u bolu?

I ko će odgovoriti, kada pita devojčica,

zašto je njen tata ne isprati u školu?

Još jedna humka, međ' grobovima, srpskim,

opelo poje sveštenik, grob preliva vinom.

Na Nebu mu slava s mučenicima Kosovskim,

na zemlji tuga roditelja za voljenim sinom.

U zaborav ćeš pasti, borče za slobodu,

svedočiće o tebi požutela umrlica.

Zaboraviće mnogi, u ovom nesretnom rodu,

da si pao od ruku - bezdušnih ubica!

+ + +

U Sokobanji, autor:

april, 2001.g. Vladimir S. PUTNIK

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt