Karavan TOYOTA u Sokobanji

Karavan Tojotinih vozila posetio je danas, 12. oktobra, Sokobanju, u okviru turneje Road Show, po Južnoj Srbiji, a posle održanog Sajma automobila u Nišu, od 1. do 4. 10. 2009. godine. Turneja i prezentacija vozila japanskog proizvođača automobila traje još dva dana i cilj ovog karavana je da se ugovori prodaja, a do kraja oktobra aktuelan je popust na Tojotina vozila

Karavan TOYOTA u Sokobanji
12 Oktobar 2009

Karavan Tojotinih vozila posetio je danas, 12. oktobra, Sokobanju, u okviru turneje "Road Show", po Južnoj Srbiji, a posle održanog Sajma automobila u Nišu, od 1. do 4. 10. 2009. godine.

Turneja i prezentacija vozila japanskog proizvođača automobila traje još dva dana i cilj ovog karavana je da se ugovori prodaja, a do kraja oktobra aktuelan je popust na Tojotina vozila, od 8% do 17%, u zavisnosti od modela. U Sokobanji je bilo izloženo dvanaest modela, a najveće interesovanje potencijalnih kupaca i znatiželjnika bilo je za dva modela, terenac HILUX i kupe PRIUS, koji je hibrid i poseduje dva agregata: benzinski i elektro. Tojotina vozila su dugotrajna i izdržljiva, svedoče iz predstavništva u Nišu "Toyota-Niš", u čijem sastavu je i ovlašćeni servis za "Japance". Majstori iz servisa kažu da osim redovnih servisa, prve kvarove kod ovih automobila otklanjaju tek nakon osam godina upotrebe. Rezervni delovi za Tojotina vozila proizvode se isključivo u Japanu i to je garancija da će zamenjeni deo biti istog kvaliteta, kao i kada je vozilo kupljeno. Najviše intervencija na Tojotinim vozilima imaju zbog havarija, na limariji auta, a što se ostalih delova tiče, kao što su naveli, tek posle osam do deset godina ukazuje se potreba za zamenom.

Model "Prius", hibrid sa dva motora, proizvodi se nešto više od pet godina, u Srbiji ih ima stotinak, a na sajmu u Nišu i danas u Sokobanji predstavljena je nova verzija sa mnogo poboljšanja i noviteta. Nova je i baterija elektro-pogona i za sada je tajna od čega je sastavljena, a napominju da je razvijena u Tojotinoj fabrici. Vek joj je mnogo duži i nikad se ne prazni, jer se dopunjuje onog trenutka kada radi benzinski motor, pri brzinama većim od 60 km/h. Elektro motor je snage 80 kw, a maksimalna brzina je pomenutih 60 km/h. Sa benzinskim motorom ovaj model dostiže 200 km/h, a za divljenje je podatak da se benzinac sam startuje čim se postigne ubrzanje od 60 km/h i sam se isključi kada brzina padne ispod ove brojke. Cena nove verzije PRIUS-a je 24.900 evra, uz napomenu da je pređašnji koštao preko 30.000 i da je verovatno to bio razlog što je ovog modela malo na drumovima Srbije, rekao nam je probni vozač Andrija Rajčević.

Ljubaznošću i predusretljivošću menadžera prodaje "Toyota-Niš", Sanje Grozdanović, nekolicina znatiželjnika, (i ja među njima, naravno), je imala priliku da uživa u udobnoj vožnji Priusa. Pored vozača Andrije u raskošna sedišta Priusa smestili su se advokat Petar Rančev, taksista Vlada Vasić i Vladimir S. Putnik, (to sam ja) i mogu da kažem da niko od nas, osim vozača, nije "osetio" trenutak kada je startovan agregat, tek vozilo je počelo da klizi po mermernom šetalištu od Miloševog konaka prema ulici 27. Mart i nadalje. Uputili smo se ka selu Blendija, uz brdo Prevalac gde je uspon 6-8% i onog trena kada je pogon preuzeo benzinski motor, zalepili smo se za naslone sedišta! Menjač je, kao i sve ostalo, priča za sebe i za divljenje. To je najnovija generacija automatskih "CVT" menjača, razvijenih takođe u Tojoti, koji rade u jednoj brzini sa maksimalnom snagom. Ručica menjača je manja od one na nekoj od igračkih konzola, ima samo tri položaja: napred, nazad i prazan hod, a Andrija ju je šaltovao malim prstom desne ruke. Benzinski motor "guta" bezolovni benzin, a potrošnja na pređenih 100 km je 3,9 litara na otvorenom putu i do 2,5 litara u uslovima gradske vožnje. Nisam pogrešio, tačno sam preneo, imajte na umu da u gradskoj vožnji koristite elektro-pogon! U zemljama članicama Evropske Unije za ovo "čudo od automobila", osim registracije ne plaća se NIŠTA DRUGO! Ni porezi, ni takse, ni putarina, ni parkiranje... Vozilo je ekološko, možete slobodno da onjušite auspuh, nećete osetiti nikakve izduvne gasove! E, ali u Srbiji je priča drugačija, nažalost. Ovo vozilo tretiraju kao i svako drugo i morate da platite sve namete Državi koje je Zakonima odredila.

Povratak u centar Sokobanje, odnosno, parkiranje na mesto kod Amama, ličio je na scene iz naučno-fantastičnih filmova! Pritiskom na jedno dugme, Andrija je uključio "automatskog vozača" i auto se sam parkirao, isključio elektro-motor, a vozač je ruke držao prekrštene na grudima! Verovali, ili ne, kako Vam drago, automobil se SAM parkirao tačno na ono mesto sa kog smo pošli! Instrument tabla je veoma jasna, pregledna, sa svim potrebnim informacijama, a po Vašoj želji, opet pritiskom na taster, možete je preneti na donji deo vetrobrana, na "šoferšajbnu", ako više volite taj izraz. Dva agregata u jednom vozilu nimalo ne umanjuju prostor za putnike ili prtljag. Oba "motora" su smeštena napred, mesta ima za pet osoba, a prtljažnik je dovoljno prostran da u njega poređate 5-6 kofera, uspravno i da još ima mesta, za razne sitnice. Prius je težak nešto preko 1.300 kg, stabilan je u krivinama, nema onog neprijatnog batrganja levo-desno, na putnike mislim, u krivinama, a za to se brinu kompjuter u mnogi stabilizatori.

Nadam se da sam uspeo da Vam predstavim, kratkim opisom, automobil budućnosti u sadašnjosti i da ćete, ako imate novca i potrebu za vozilom, odabrati "Toyota Prius". Fabričke garancije za ovaj model su sve na pet godina, a "Toyota" je imala nameru da ih produži na osam i čak na deset godina, ali konkurencija se, kažu, bunila, jer svi oni za svoje modele četvorotočkaša daju garancije na tri godine, maksimalno!

Vidimo se u Sokobanji!

Sokobanja, 12.10.2009.g.

tekst i foto:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt