I DRVO ZIVI

U prostorijama Zavicajnog muzeja u Sokobanji, od 02. do 12. avgusta 2008.godine postavljena je prodajna izlozba rusticnog namestaja, radnika-umetnika Miroljuba Nikolica iz Aleksinca. Umetnost obrade drveta i izrada umetnickih eksponata ili predmeta za svakodnevnu upotrebu u domacinstvu, stara je koliko i covecanstvo.

I DRVO ZIVI
30 Jul 2008

U prostorijama Zavicajnog muzeja u Sokobanji, od 02. do 12. avgusta 2008.godine postavljena je prodajna izlozba rusticnog namestaja, radnika-umetnika Miroljuba Nikolica iz Aleksinca. Umetnost obrade drveta i izrada umetnickih eksponata ili predmeta za svakodnevnu upotrebu u domacinstvu, stara je koliko i covecanstvo. Koplje, batina, ratarska orudja itd. su prvi predmeti od drveta koje je covek izradio i uoblicio tako da Miroljub nije izmislio nista novo. Samo je na sebi svojstven nacin i na zadovoljstvo izvrsio spoj lepog i korisnog i od drveta, kojeg pronadje u sumama Bukovika ili izvadi iz Juzne Morave, izradjuje umetnicke predmete za svakodnevnu upotrebu ili kao ukras u necijem stanu.

Miroljub za obradu ndrveta ne koristi masinske alate, osim cirkulara za rezanje, vec svaku radnju u oblikovanju izvodi rucnim alatima koje su koristili stari stolari, pinteri i drvodelje. S obzirom na tradicionalni, zanatski nacin izrade, svaki proizvod je unikatan i predstavlja umetnicku tvorevinu. Dovoljan je jedan pogled na dela majstora Miroljuba, da se u tom trenu ozivi duh starine, doba u kojem su ziveli nasi dedovi, pradedovi i dalji preci i da se, poneseni mastom, nadjete u tom dobu, nesvesni sadasnjosti i proticanja vremena.

Miroljub Nikolic, radnik-umetnik, je rodjen 1951. godine u Mozgovu kod Aleksinca, u podnozju planine Bukovik. U prirodnom okruzenju suma, livada, potoka i recica i njihovom bogatstvu, Miroljub pronalazi obilje materijala za svoj zanat. Clan je udruzenja "Radinost", iz Aleksinca, Udruzenja radnika-umetnika Srbije, [URUS] i Svetskog udruzenja proizvodjaca rusticnog namestaja, sa sedistem u Kanadi. Zivi i stvara u Aleksincu gde ima svoj atelje: "WOOD 1951".

Ovo je treca postavka Miroljubovih dela u Sokobanji i zelimo mu da vecinu eksponata proda i premasi uspeh prethodnih dveju izlozbi u Sokobanji.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt