DOHVATI NEBO

Tradicionalni izlet na Rtanj, sa uspinjanjem na njegov vrh, Šiljak (1560 m) i ove godine je privukao veliki broj učesnika i protekao u veselom raspoloženju i dobroj organizaciji. Petnaeste sausrete odgajivača, prerađivača i berača lekovitog bilja, Sv. Jovan Biljober – Sokobanja 2009.

DOHVATI NEBO
6 Jul 2009

Tradicionalni izlet na Rtanj, sa uspinjanjem na njegov vrh, Šiljak (1560 m) i ove godine je privukao veliki broj učesnika i protekao u veselom raspoloženju i dobroj organizaciji.

Petnaeste sausrete odgajivača, prerađivača i berača lekovitog bilja, „Sv. Jovan Biljober – Sokobanja 2009.“, kao i sve prethodne, obeležio je izlet na Rtanj, na Ivanjdan, 7. jula, 2009. godine. Radni dan je umanjio broj posetilaca, naročito onih odvažnijih, koji bi da se okušaju u planinarenju i osvoje vrh srpskog Ararata, Rtnja, na nadmorskoj visini od 1560 metara i dohvate nebo. Ovog puta je to mnogima i pošlo za rukom, jer su niski kišni oblaci periodično pokrivali Šiljak i mnogi su imali osećaj da su „dodirnuli“ nebo. Posebnu atrakciju meštanima i gostima priredio je Petko Vuletić, iz susednog Aleksinca, koji je na vrh Rtnja stigao na dva točka. Na svom motociklu, YAMAHA XT 350, Petko se na Šiljak uspeo četrdeset puta, a od podnožja sa mesta zvanog Sastavak, do vrha potrebno mu je svega 12 minuta. Malo smo ljubomorni, jer nama koji pešačimo treba tri sata uz veliki napor i litre znoja. Samo jednom Petko nije došao do samog vrha i ruševina kapele, jer je gust oblak pokrio vrh ove, pomalo misteriozne planine.

Oko pedesetak planinara se ove godine odvažilo na hodočašće do vrha planine, a među njima je ove godine bila i književnik Jablanka Pavlović, (63) koja je posle pedesetak godina kročila na rodno tle i napisala sledeće stihove:

„Pronađoh stope, detinjstva,

Zalivajte ih rtanjske kiše.

Ko zna da li ću ikada,

Kročiti ovde, više?“

Nakon kraćeg predaha, svi su žurili u povratku, jer su gusti sivo-modri oblaci i grmljavina iz pravca Boljevca, nagoveštavali nevreme, a nevreme na Rtnju treba po svaku cenu izbeći. Po cenu života! Zbog elektro-magnetnog polja, kojeg emituje Rtanj, gromovi (munje) koji udaraju po njemu, odbijaju se u vidu loptastih munja i nekontrolisano i razarajućom snagom lete u raznim pravcima. Ovo svedoče meštani podrtanjskih sela Vrmdža, Mužinac i Šarbanovac. Pojedinci su ove loptaste gromove, zarad slave i u propagandne svrhe, iskoristili da javnost „obaveste“ kako na Rtanj sleću leteći tanjiri, kojima upravljaju „mali zeleni“ i šetaju se planinom. Možete da verujete, a i ne morate.

Skupština opštine Sokobanja, OTKS, PP „ADONIS“ i mesna zajednica Mužinac, pobrinuli su se da svega bude dovoljno za oko 300 posetilaca narodne svetkovine: od organizovanog prevoza do izobilja hrane i pića, uz neizbežne trubače.

Ako do sada niste dolazili na Rtanj, učinite to sledeće godine, 7. jula i doživite nešto novo i lepo. Samo, male zelene nećete videti! Možda u mašti?

Vidimo se u Sokobanji.

8. 07. 2009.g.

Tekst i foto:

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt