Deca su nasa buducnost

Sokobanjski srednjoskolci su u subotu, 05. jula 2008. godine, u centru Sokobanje, organizovali potpisivanje peticije, za mestane i goste, trazeci podrsku za predlog da opstinska vlast donese odluku o izradi Lokalnog plana akcija (LPA) za decu.

Deca su nasa buducnost
7 Jul 2008

Sokobanjski srednjoskolci su u subotu, 05. jula 2008. godine, u centru Sokobanje, organizovali potpisivanje peticije, za mestane i goste, trazeci podrsku za predlog da opstinska vlast donese odluku o izradi Lokalnog plana akcija (LPA) za decu. Ova akcija, dece i omladine Sokobanje, je u sklopu projekta "Zagovaranje za donosenje LPA za decu u opstinama jugoistocne Srbije". Projektom rukovodi "Drustvo za zastitu i unapredjenje mentalnog zdravlja dece i omladine", sa sedistem u Nisu. Drustvo postoji vec 11 godina i radi iskljucivo programe za decu i mlade i saradjuje sa skolama i drugim institucijama koje se bave mladima. U deset gradova jugoistocne Srbije, deca samaosmisljavaju akcije i organizuju ih, a u Sokobanji je ovo treca akcija mladih. Prethodna opstinska vlast je, u nacelu, davala podrsku deci i mladima, ali znacajnijeg pomaka i saradnje nije bilo - rekli su nam Bebe Bajic, predsednik i Sasa Stefanovic, strucni konsultant Drustva.

Ucenica srednje skole i buduci novinar, Valentina Stevanovic, kaze da su akciju osmislili ucenici srednje skole "Branislav Nusic" iz Sokobanje i da se sastoji iz tri dela. Prvi deo u vidu ankete-upitnika, sproveden je pre zavrsetka skolske godine, u kojem su ucenici osnovne i srednje skole iskazali potrebu za prostorom, odnosno Centrom za decu i mlade, u kojem ce oni osmisljati i realizovati razne aktivnosti, drugi deo akcije je ova peticija, a treci je zakazivanje sastanka delegacije dece sa predstavnicima lokalne samouprave, krajem avgusta. Valentina istice da prethodna akcija, za Omladinski centar nije uspela i zavrsila je negde u fiokama ili arhivi opstinskih kancelarija. U sprovodjenju drugog dela akcije, Valentini su pomagali saradnici: Milana Matejevic, Milena Vujovic, Lena Rancev, Nemanja Cakic, Sofija Stamenkovic i Olivera Milijic, srednjoskolci iz Sokobanje.

Peticija je, mozemo reci, imala uspeha i naisla je na odobravanje odraslih, ali je bilo i onih, nazalost, koji su odmahnuli rukom i okrenuli glavu.

S obzirom da je nedavno u Sokobanji konstituisana nova lokalna samouprava i da je predsednik opstine Dimitrije Lukic, najavio vise zalaganja za mlade narastaje, nadamo se da ce LPA za decu biti tacka dnevnog reda na nekoj od narednih sednica Skupstine opstine Sokobanja.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt