Besplatan epiduralni porođaj!

Porodilište Kliničko bolničkog centra "Dragiša Mišović" - u Beogradu - na Dedinju - otvoreno je posle deset godina 2. februara, a od tad se u njemu rodilo oko 400 beba! Od aprila je ponovo uveden "epiduralan porođaj" - po kom je ovo porodilište nekad bilo veoma poznato.

Besplatan epiduralni porođaj!
14 Maj 2009

Porodilište Kliničko bolničkog centra "Dragiša Mišović" - u Beogradu - na Dedinju - otvoreno je posle deset godina 2. februara, a od tad se u njemu rodilo oko 400 beba!

Od aprila je ponovo uveden "epiduralan porođaj" - po kom je ovo porodilište nekad bilo veoma poznato. Takav porođaj se ne naplaćuje!

Do početka maja, obavljena su 164 porođaja, a sa epiduralnom anestezijom 37, ili 22,5 odsto.

Porodilište KBC "Dragiša Mišović, bilo je zatvoreno od 1999. kad je oštećeno za vreme bombardovanja, a pre tog, imalo je najviše epiduralnih porođaja na Balkanu!

Ginekolog akušer Maja Antić, istakla je da je porodilište napravljeno po evropskim standardima i da je "sigurno najsavremenije u Srbiji"!

"Imamo najsavremenije aparate za dijagnostiku, a porodilje i pacijentkinje su smeštene u dvokrevetnim sobama s kupatilima. Žene mogu da biraju porođaj u epiduralnoj anesteziji i da biraju vrstu anestezije za carski rez, naravno, u zavisnosti od indikacija" - rekla je dr Antićeva.

Prema njenim rečima, očevi još ne mogu da prisustvuju porođajima, mada bi mnogi hteli jer je rođenje deteta događaj koji se pamti.

"Porodilište je malo, a imamo ogroman broj pacijenata. Trenutno nemamo gde da stavimo supruga da bude uz svoju suprugu, a da ne smeta drugim ženama. Ranije je to bilo moguće jer je porodilište bilo drugačije koncipirano" - rekla je dr Antićeva.

Ona je dodala da porodilje ostaju u bolnici dva dana tokom kojih je organizovan program "bejbi frendli" (baby friendly).

"Naša prednost - u odnosu na druga porodilišta - je što smo mali i možemo da ga organizujemo sasvim onako kako je zamišljeno. Po dve pedijatrijske sestre su stalno pored žena koje posle porođaja imaju bebu u krevecu - odmah pored svog kreveta! To majkama mnogo znači, oduševljene su, što je sasvim razumljivo! Pedijatrijska sestra obučava porodilje kako se beba prepovija, kako se doji, pomaže joj oko razvijanja laktacije" - rekla je dr Antićeva.

Prema njenim rečima, uporno se radi na tom da, kad žena izađe iz bolnice, zna kako da doji i da se snalazi s bebom; a kao prednosti porodilišta u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu, još je navela da su posete dozvoljene i da očevi mogu da vide majku i dete "na 15 minuta".

Na pitanje koliko žena traži epiduralnu anesteziju, zato što je bezbolna - ona je odgovorila da tu nema pravila. "Svako ko želi, mora da se prijavi, porazgovara s anesteziologom o kontraidikacijama, a akušer određuje ko može, a ko ne može".

Doktorka Antić preporučuje svim ženama porođaj s epiduralnom anestezijom.

"Mislim da to treba da bude budućnost akušerstva kod nas. Na Zapadu je to, već, rutina. Odbijaju ga žene u nordijskim zemljama gde se vraćaju u modu porođaji po kućama. U tako razvijenim državama gde je razvijana primarna zdravstvena zaštita, to je sasvim u redu jer je žena udaljena od bilo koje bolnice deset minuta."

Ona je objasnila da je "poenta epiduralne anestezije da obezboli porođaj", a prednost što ubrzava porođaj i što lekari lakše sarađuju sa ženom.

"Kontraidikacije epidurala su izuzetno retke, kad postoji infekcija kože na mestu gde će se bosti epidural ili da postoje deformiteti kičme koji se znaju od ranije", rekla je dr Antićeva.

Prema njenim rečima, postoje mnoge zablude oko ove vrste anestezije - da žena ne oseća noge, napone ili da su deca "lošija", nego kod normalnog porođaja.

"Mišljenje da anestezija utiče na dete je besmislica - jer se radi s najsavremenijim anesteticima koji uopšte ne utiču na bebu" - rekla je dr Antićeva.

Ona je, pored tog, naglasla da smatra da epiduralna anestezija treba da bude normalna, a ne "ekstra usluga" u porodilištima.

"Kod nas ne košta, ali znam da se naplaćuje u drugim bolnicama. Svaka žena u bolnici 'Dragiša Mišović' može da je dobije sa običnim uputom! Treba, samo, da se potrudi da ima nalaz koja je njena krvna grupa, urađen test na hepatitis B, rutinske analize i da ima izmeren krvni pritisak" - rekla je dr Antićeva.

Na pitanje da li žene traže da se porađaju carskim rezom, ona je odgovorila:

"Za sad se zna u kojim slučajevima se radi porođaj carskim rezom, ali će jednog dana moći da bira. Za novac će moći da dobije šta hoće. To neće imati veze s medicinom, već sa komercijalom".

Prema njenim rečima, da je carski rez dobar - svi lekari bi tako porađali žene!

"Za dete je prirodan porođaj mnogo bolji nego carski rez. Bolji je - jer prolaskom kroz porođajne puteve istisne malo vodu iz pluća. Sve je to priroda i fiziologija, a carski rez je nužno zlo! To je operacija kao i svaka druga" - rekla je dr Antićeva...

Bravo za bolnicu, bravo za medicinu!... Deca su nam najvažnija!

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt