BADNJI DAN U SOKOBANJI - Vesti Soko TV 06.01.2010.godine

Badnji dan u Sokobanji, predsednik opštine Dimitrije Lukić i narodni poslanik Dejan Nikolić sekli BADNJAK!!!

BADNJI DAN U SOKOBANJI - Vesti Soko TV 06.01.2010.godine
6 Januar 2011

06.01.2011. VEST – Badnji dan

Danas je Badnji dan, dan kojim se završava četrdesetodnevni post, uoči Božića, praznika Rođenja Isusa Hrista i najradosnijeg događaja za hrišćanski svet. Od svih praznika tokom godine, kao i raznvrsnih i lepih običaja koji ih prate, Badnji dan se izdvaja po načinu svetkovanja, živopisnosti obrednih radnji i značenjima koja sadrži. Kao što je krsna slava osobeni i prepoznatljvi znak za Srbina, tako je i badnjak naročita srpska običajna odlika. Badnji dan je nepokretni praznik i uvek pada 6. januara.U skladu sa tradicijom, jutros oko 6 časova, sokobanjska crkva organizovala je sečenje badnjaka pored Šarbanovačkog puta. U seći Badnjaka učestvovalo je 50-ak građana Sokobanje, među kojima i predsednik opštine Dimitrije Lukić i narodni poslanik Dejan Nikolić.Svetkovanje Badnjeg dana počinje sečenjem badnjaka, koji se po pravilu odseca u osvit samog praznika, pre izlaska sunca. Za badnjak se seče uglavnom hrastovo drvo, a može i cerovo ili graničevo. Badnjak se seče sa istočne strane. Negde se seče jedan badnjak, negde su sečena dva ili tri, a ponegde onoliko badnjaka koliko je muških glava u kući.Po tradiciji, umešena je pogača a Badnjak je posipan kukuruzom da bi godina bila rodna. Kolačar Badnjak obavezno nosi na ramenu. Takođe, važnu ulogu u badnjedanskom običaju ima slama.Nalaganje badnjaka u porti sokobanjske crkve obavljeno je u večernjim satima uz prisustvo mnogobrojnih vernika.

06.01.2011. VEST – Božić

U duhu naše vere, povodom najradosnijeg praznika rođenja gospoda spasitelja našeg Isusa Hrista mi ćemo kao i svake godine obeležiti ovaj praznik najsvečanije što je moguće, rekao je protonamesnik Ilija Čupić. Na sam dan Božića u 5 časova služiće se Sveta liturgija. Drugog i trećeg dana Božića u 8 časova i 30 minuta služiće se Sveta liturgija , a u 16 časova i 30 minuta večernje Bogosluženje. U svim hramovima u našoj Opštini danas organizovano je sečenje Badnjaka i služe se bogosluženja, tokom najradosnijeg hrišćanskog praznika.

06.01.2011. V E S T – Legalizacija

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić postigao je dogovor s predstavnicima desetak najvećih gradova u Srbiji da se socijalno najugroženijim građanima uvedu što veći popusti za legalizaciju objekata, potvrđeno je u tom ministarstvu.Dulić je održao sastanak s predstavnicima gradova, a razgovori na tu temu će biti nastavljeni sledeće sedmice, rečeno je u ministarstvu.Ministar i gradonačelnici su se složili da je to potrebno učiniti da bi se legalizacija završila u nekom razumnom roku za one koji su gradili za svoje potrebe, a ne za prodaju ili bogaćenje, kao i da je potrebno smanjiti potrebnu dokumentaciju.Dulić je krajem prošle godine rekao da proces legalizacije loše ide i da može da doživi potpuni neuspeh ukoliko se nešto ne preduzme, podsetivši da su građani prijavili za legalizaciju više od 780.000 divlje građenih objekata.Ministar je kazao da postoji i mogućnost da se vlasnicima nelegalno izgrađenih objekata omogući besplatna legalizacija i da će, ukoliko to bude učinjeno, građani koji su već platili za to biti "kompenzovani".- Moramo da razmišljamo kako da nađemo pravni način da ceo problem rešimo brzo. Nismo mi prva zemlja koja bi legalizaciju tako rešavala, to su uradile mnoge zemlje pre nas - naglasio je Dulić.

06.01.2011. V E S T – Potpisi SNS

Srpska napredna stranka (SNS) predaće, u narednih nekoliko dana Skupštini Srbije potpise oko 280.000 gradjana za promenu Ustava, izjavio je član predsedništva SNS Nebojša Stefanović. Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da bi promenom Ustava Srbije broj narodnih poslanika bio prepolovljen sa 250 na 125 i da su potpisi gradjana prikupljeni u gradovima širom Srbije. U Sokobanji je odziv građana bio veoma zadovoljavajući tako da je OO SNS i pre predviđenog roka skupio više od 600 potpisa iako nije organizovano sakupljanje potpisa na punktovima u gradu već samo u sedištu stranke, rekao je predsednik OO SNS Vlada Milojković.

06.01.2011. VEST – Stoni tenis

Novogodišnji pojedinačni turnir u stonom tenisu biće odigran u nedelju. Pravo učešća imaju svi stonoteniseri koji igraju ligu, kaže Miodrag Ilić referent za sport OTKS. Prijavljivanje se vrši na licu mesta, pre početka turnira. Igra se u tri dobijena seta, a za najuspešnije takmičare organizator je obezbedio medalje i diplome, dodaje Ilić. Mečevi će biti odigrani u sali stare škole sa početkom u 14 časova.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt