eBooking.rs

Na današnji dan, pre 31 godinu umro je višegodišnji predsednik Saveza komunista Jugoslavije i SFRJ Josip Broz Tito, čovek o kome postoje oprečna mišljenja

04.05.2011. V E S T – Na današnji dan umro Tito

titoNa današnji dan, pre 31 godinu umro je višegodišnji predsednik Saveza komunista Jugoslavije i SFRJ Josip Broz Tito, čovek o kome postoje oprečna mišljenja, ali čiji je period vladavine među običnim ljudima, u svim republikama bivše države, i dalje simbol boljeg, sigurnijeg i uređenijeg života.
Godišnjicu Titove smrti obeležili su njegovi saborci i sledbenici iz svih krajeva bivše Jugoslavije, polaganjem venaca i odavanjem počasti u "Kući cveća" u Beogradu. Mnogi su 4. maja 1980. godine plakali na vest da je "u 15.05, u Kliničko bolničkom centru u Ljubljani, umro drug Tito, najveći sin naših naroda i narodnosti". Četiri dana kasnije, na sahranu u Beograd došlo je 700.000 ljudi. Prisutno je bilo 209 državnih delegacija iz 128 zemalja sveta. Bio je to najposećeniji pogreb nekog državnika u 20. veku. Poslednju poštu osnivaču Pokreta nesvrstanih odali su 31 predsednik države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva i 11 predsednika nacionalnih parlamenata. Iz hladnim ratom podeljenog sveta, u Beograd su doputovali državnici iz oba tabora. Prema mnogim viđenjima, sa Titovom smrću krenuli su dezintegracioni procesi u SFRJ, a u godinama pred raspad zemlje, počele su kritike i distanciranja od njegovog lika i dela.