eSokobanja.rs

Subvencije u 2011:: Veoma značajna vest za sokobanjske poljoprivrednike je da će i u 2011. sva komercijalna poljoprivredna gazdinstva moći da ostvare pravo na subvencije bez obzira na to da li su isplatila svoje obaveze prema PIO Fondu ili ne

09.06.2011. VEST – Subvencije i u 2011

Veoma značajna vest za sokobanjske poljoprivrednike je da će i u 2011. sva komercijalna poljoprivredna gazdinstva moći da ostvare pravo na subvencije bez obzira na to da li su isplatila svoje obaveze prema PIO Fondu ili ne, izjavio je u telefonskom razgovoru Narodni poslanik Dejan Nikolić. Takvih registrovanih domaćinstava u Sokobanji je 2 500, a u ovoj godini će zahvaljujući ovom dogovoru moći da ostvare pravo na 116 miliona dinara, rekao je Nikolić. Ako uzmemo u obzir prethodne dve godine u Sokobanju će za 3 godine ući preko 300 miliona dinara. Postojala je velika bojazan da naša opština ne bude na listi opština koja se računaju kao područja sa otežanim uslovima proizvodnje kaže Nikolić, i dodaje da se to desilo, subvencije bi moglo da ostvari samo 6% poljoprivrednih domaćinstava. Narodni poslanik Dejan Nikolić ovom prilikom poručio je sokobanjskim poljoprivrednicima da „mirno spavaju“, jer će u 2011. sva komercijalna poljoprivredna gazdinstava moći da ostvare pravo na subvencije. U narednom periodu poslanik Nikolić obići će sva sela i promovisati Uredbe koje su vezane za poljoprivredu. On je istakao da je njegov stav ne promenjen i vrlo jasan da će se dok kod obavlja funkciju narodnog poslanika boriti za sokobanjsko selo i sokobanjskog poljoprivrednika.

09.06.2011. VEST – Uredba za ratarsku i povrtarsku proizvodnju

Uredba koja reguliše regres za ratarsku i povrtarsku proizvodnju usvojena je nedavno.Ova Uredba je jedna od najznačajnih koja je od strane poljoprivrednika sa nestrpljenjem očekivana.Vlada Srbije je izašla u susret zemljoradnicima,tako da sva registrovana poljoprivredna gazdinstva koja imaju do sto hektara obradive površine moći će da računaju na 14 000 dinara po hektaru,kaže Vlada Rakić,koordinator za poljoprivredu i ruralni razvoj opštine Sokobanja.Zahteve i fiskalne račune Upravi za trezor poljoprivrednici će moći da predaju od 15.juna do 30. jula i od 1. do 30. septembra,kaže Rakić.