eSokobanja.rs

Ribolovci Vule Živković, iz Sokobanje i Radovan Mijalković, iz Niša, pamtiće 5. oktobar, 2008.godine i dugo će sa prijateljima i rodbinom prepričavati događaj iz tog dana. Naime, uvece, oko 21 sat, pomenutog dana, dvojici upornih ribolovaca čekanje se posrećilo, jer je na njihov štap zagrizla ala od soma!

trofej

som 2,50m 81,5kgRibolovci Vule Živkovic, iz Sokobanje i Radovan Mijalkovic, iz Niša, pamtiće 5. oktobar, 2008.godine i dugo ce sa prijateljima i rodbinom prepričavati dogadaj iz tog dana. Naime, uveče, oko 21 sat, pomenutog dana, dvojici upornih ribolovaca čekanje se posrećilo, jer je na njihov štap "zagrizla" ala od soma! Borba je trajala 35-40 minuta i kako priča Radovan, zamalo ga som nije odvukao u jezero. Ostali su tragovi njegovih stopala na pesku i šljunku na obali Bovanskog jezera. Ali zato je tu bio Vule, da pomogne, a Radovan ističe da je od Vuleta koristio njegovu mašinicu, "Šimano 4500" i upredenu strunu, promera 0,24 mm. Štap je dvodelni marke "Šekspir", Vule Živković sa trofejemdužine 2,70 m. Kao mamac upotrebljena je žaba i ona je često na jelovniku somova. Nakon borbe od 40 minuta, kada su nasukali soma na obalu Bovanskog jezera u ataru Trubarevca, ribolovci su videli grdosiju, mužjaka, od tacno 2,5 metara dužine i 81,5 kg težine i ulov je zajednički.
     Radovan Mijalković kaže da je pre nešto više od mesec dana na istom mestu izvadio soma od 56 kg, a prošle godine je imao bliske susrete sa somovima dužim od tri metra, ali nije uspeo da ih izvadi, jer nije imao pomoć. Majstori, svaka cast!
     Bovansko jezero je bogato ribom, a krupnih primeraka somova ima podosta, samo treba biti strpljiv, imati malo sreće i naravno pomoćnika.
     Ribolovci, vidimo se na Bovanskom jezeru! BISTRO!

autor:

Vladimir S. Putnik