eSokobanja.rs

Na trgu, kod Miloševog konaka, u Sokobanji, uz pesme Baneta Mojićevića i trubački orkestar Dejana Lazarevića, na minus 10 stepeni, oko 1000 meštana i gostiju ispratilo je staru, kalendarsku godinu i dočekalo Novu. Od početka zabave, od 21 sat, na trgu je bilo prisutno između 200 do 300 osoba, koji su uz grejanu rakiju i čajeve...

     Na trgu, kod Miloševog konaka, u Sokobanji, uz pesme Baneta Mojićevića i trubački orkestar Dejana Lazarevića, na minus 10 stepeni, oko 1000 meštana i gostiju ispratilo je staru, kalendarsku godinu i dočekalo Novu. Od početka zabave, od 21 sat, na trgu je bilo prisutno između 200 do 300 osoba, koji su uz grejanu rakiju i čajeve "Adonisa" pokušavali da se zagreju i izdrže  do ponoći. Mnogima je to uspelo, ali nije i Banetu Mojićeviću, koji se uz izvinjenje, zbog hladnoće, oko 22 sata povukao sa bine i otišao u toplije krajeve, odnosno, prostorije. Trubači su zato izvukli, da kažemo, deblji kraj, jer su bez prekida svirali više od dva sata i "primorali" prisutne da zaigraju i kola, ne bi li se zagrejali, jer rakija i čajevi nisu bili dovoljni.
     Pola sata pred ponoć na trgu se okupilo oko 1000 građana, koji su u tačno zakazano vreme, u 24,00 razmenili čestitke sa rođacima i prijateljima, poželevši jedni drugima sve najbolje u 2009. godini. Da li će nam se želje ostvariti, ne znamo, ali... Važno je da smo svi bili veseli, a brige i ekonomsku krizu ionako već godinama nosimo na grbačama. I političare, naravno!
     Veselo je bilo i u klubu penzionera Sokobanje i mnogo toplije nego na trgu, u kojem su naši vremešni žitelji organizovali zajednički doček Nove godine, uz iće i piće i nezaobilaznu muziku, bez koje nema veselja.
     Januar, iako ima 31 dan, važi za najduži mesec u godini, kada su primanja u pitanju, plate i penzije, jer se kućni budžeti isprazne za provod u najluđoj noći, a slede Božić, Pravoslavna Nova godina i mnoge Krsne slave. Snalaženje na razne načine nam jenjava, to je nekada bilo i sada su nam proslave i slavlja sve siromašnija, prilagođena plitkom džepu prosečnog građanina. Ipak se veselimo, to nam je u krvi. Dve-tri mučenice i jedan harmonikaš su dovoljni da napravimo feštu do zore, a o problemima ćemo sutra! Sutra je uvek - novi dan.
     SREĆNA NOVA GODINA!

                                                                  * * *

autor:

Vladimir S. Putnik