eBooking Srbija

U Srbiji od 1985. do danas umrlo 920 zaraženih. Vecina HIV pozitivnih je u uzrastu od 15 do 39 godina. U Srbiji je od 1985. zakljucno sa 20.11. 2007. godine zvanicno registrovano 2178 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 1381 osoba (63%) vec obolela od side, dok je 917 osoba umrlo od side (66% svih obolelih).


  U Srbiji od 1985. do danas umrlo 920 zaraženih. Vecina HIV pozitivnih je u uzrastu od 15 do 39 godina.

HIV virus     U Srbiji je od 1985. zakljucno sa 20.11. 2007. godine zvanicno registrovano 2178 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 1381 osoba (63%) vec obolela od side, dok je 917 osoba umrlo od side (66% svih obolelih). Dominira grupisanje registrovanih HIV pozitivnih osoba (89%) na teritoriji centralne Srbije, i to uglavnom na podrucju grada Beograda (77%), koji kao i svaka metropola ima više zastupljeno rizicno ponašanje, ali i najveci broj testiranja se obavi upravo u Beogradu.
Prema dostupnim podacima 65 osoba inficiranih HIV-om je umrlo od bolesti i stanja koja nisu specificna za AIDS, tako da krajem 2007. godine u Srbiji 1196 osoba živi sa HIV-om, odnosno zvanicno registrovana prevalencija HIV infekcije je 0,01%.
      Svetski dan borbe protiv side, koji se u našoj zemlji ove godine obeležava pod sloganom „Moj izbor – koristim kondom i prihvatam osobe drugacije od sebe“ prilika je da se podsetimo da je virusom ove opake bolesti zaraženo više od trideset miliona ljudi na planeti, da je samo u toku prošle godine zabeleženo 2,7 miliona novih slucajeva zaraze, a da je „bolest koja se dešava nekom drugom“ odnela dva miliona života tokom 2007. godine.
     Sokobanjski Crveni krst, Dom zdravlja i srednja škola "Branislav Nušic, akcijom "Sve što treba da znam o AIDS-u", obeležili su Svetski dan borbe protiv ove bolesti. Aktivisti Crvenog krsta i glavna medicinska sestra Doma zdravlja, su srednjoškolcima podelili brošure o infekciji HIV-om i merama zaštite, kondome i anketni listic sa pitanjima koliko poznaju ovu bolest, koliko su informisani o njoj i slicna. Rezultati ankete ce biti naknadno saopšteni. Za oko tridesetak srednjoškolaca, koji su bili zainteresovani, prikazan je dokumentarni film "Decko koji se stideo", a u vecernjim satima u kaficu "Vegas", u Sokobanji, bice uprilicena žurka i za pretpostaviti je da ce posetilaca, srednjoškolaca, biti više, nego danas.  Zdravlje i briga o ljudima i promocija humanih vrednosti su prioriteti u radu Crvenog krsta i današnja akcija svakako zavreduje sve pohvale i pažnju.
     Vidimo se u "VEGASU"!

                                                         * * *

autor:

Vladimir S. Putnik