eSokobanja.rs

Sveta Trojica, Duhovi, Silazak Svetog Duha na apostole... Tri naziva, jedno značenje i jedan praznik. Tradicionalno praznik Sveta Trojica proslavljen je juče u Sokobanji, a sve do kraja ove sedmice proslavlja se u selima sokobanjske opštine.

Sveta Trojica, Duhovi, Silazak Svetog Duha na apostole...
Tri naziva, jedno značenje i jedan praznik. Tradicionalno praznik Sveta Trojica proslavljen je juče u Sokobanji, a sve do kraja ove sedmice proslavlja se u selima sokobanjske opštine.
Svetoj Liturgiji, koja je služena u hramu sv. Preobraženja Gospodnjeg, prisustvovao je i predsednik opštine Sokobanja, Dimitrije Lukić. U nastavku Liturgije služeno je sveštenodejstvo za vreme kojeg se pletu venčići od trave i cveća, unapred pripremljenih za ovaj praznik. Venčići se odnose kućama i imaju ulogu zaštite doma i svih ukućana, do sledećeg praznika, do novih venčića.
Slavski kolač, prenosni, presečen je u hramu, a domaćin ovogodišnje slave bio je Zoran Mladenović sa porodicom, dok se za narednu godinu javio Vitomir Tanić.
Svečarska litija od hrama se, centrom Sokobanje, uputila ka zgradi SO Sokobanja, u kojoj je, takođe, izvršeno činodejstvo rezanja slavskog kolača za opštinu Sokobanja, a domaćini su predsednik opštine, Dimitrije Lukić i SO Sokobanja.
Sveta Trojica je slava Sokobanje, slavi se tri dana, a po selima i više i poželimo srećan praznik Sokobanji i svim njenim žiteljima. Na mnogaja ljeta, amin!

Vladimir S. Putnik