eSokobanja.rs

SAVIN DAN:: Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici svake godine , 27.januara, svetkuju i slave osnivača srpske crkve i škole Svetoga Savu. Taj dan u svim školama u Srbiji obeležava se radno ali ne i nastavno, te djaci tog dana odlaze u crkvu a potom u školu na tradicionalnu školsku slavu. Tada se mole i pevaju s ljubavlju svom svetitelju Savi.

sveti savaSrpska pravoslavna crkva i njeni vernici svake godine , 27.januara, svetkuju i slave osnivača srpske crkve i škole Svetoga Savu.

Taj dan u svim školama u Srbiji obeležava se radno ali ne i nastavno, te djaci tog dana odlaze u crkvu a potom u školu na tradicionalnu školsku slavu. Tada se mole i pevaju s ljubavlju svom svetitelju Savi.
Najmladji sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, Sveti Sava, uprkos protivljenju njegovog oca župana Stefana Nemanje zamonašuje se u svojoj sedamnaestoj godini i počinje njegovu svetu misiju. Bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj,
Sa svojim ocem Stefanom koji se takodje zamonašio i dobio ime Simeon, osniva Hilandar i gradi još 14 manastira. Na taj način postaje ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.
Godine 1209. osniva prvu bolnicu u tadašnjoj Srbiji. Otvarao je prve škole, te se smatra začetnikom i zaštitnikom srpske srednjevekovne književnosti. Ušao je u mnoge narodne priče i legende. U pričama Sava se pominje kao svetac koji pomaže ljudima u nevolji, uči narod dobroti, ljubavi hrišćanskoj.
Godine 1219. njegovim ustoličenjem utemeljena je samostalna Srpska pravoslavna crkva koja dobija autokefalnost.
U bugarskom gradu Trnovu, 27.januara 1235.godine, Sava Nemanjić je zauvek sklopio oči, a godinu dana kasnije njegovo telo je preneto u manastir Mileševo.
Knez Miloš Obrenović je 1823. godine naredio da se Dan Svetog Save obeležava kao školska slava u Srbiji. Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu 1840. godine odlukom Sovjeta Knjaževstva Srbskog i iste godine proslavljan u Kragujevcu i Beogradu.
Jedan od turskih paša, Sinan paša preneo je telo iz Mileševa u Beograd i spalio ga 1594.godine na Vračaru, misleći da će tako uništiti veru i svaki uticaj Svetog Save na Srbe.


HIMNA SVETOM SAVI

Uskliknimo s ljubavlju
Svetitelju Savi
Srpske crkve i škole
Svetiteljskoj glavi
Tamo venci tamo slava
Gde naš srpski pastir Sava.
       Pojte mu Srbi
       Pesmu i utrojte!
S neba šalje blagoslov
Sveti otac Sava:
Sa svih strana svi Srbi
S mora i Dunava
K nebu glave podignute
Savu tamo ugledajte
      Savu srpsku slavu,
      Pred prestolom
      Tvorca!
Blagodarna Srbijo
Puna si ljubljvi
Prema svome pastiru
Svetitelju Savi.
Bosna i Hercegovina
Svetog Save dedovina
      S tobom slave slavu
      Svetitelja Savu.
Zdravo Sreme, Banate,
I Srbijo Stara;
Ravanice čuvaj nam
Telo Knez Lazara;
Crna Goro sestro mila,
Zdravo i ti s nama bila,
      Da slavimo slavu,
      S vetog oca Savu.
Mileševo slavi se
Telom Svetog Save,
Koga slave svi Srbi
S obe strane Save;
Sinan - paša vatru pali
Telo Svetog Save spali,
     Al, ne spali slave,
     Niti pomen Save.
Da se srpska sva srca
S tobom ujedine,
Sunce mira, ljubavi,
Da nam svima sine,
Da živimo svi u slozi,
Sveti Savo, ti pomozi.
    Počuj glas svog roda
    Srpskoga  naroda!