eSokobanja.rs

SAJAM NUMIZMATIKE:: U Sokobanji, u bašti restorana "SPLENDID", je u nedelju, 07.09.2008. godine, održan "9. Sajam numizmatike". Svoje kolekcije izložilo je oko 30 izlagača iz cele Srbije.

sajam numizmatike-kubura

izlagač na sajmu numizmatike sokobnanjaU Sokobanji, u bašti restorana "SPLENDID", je u nedelju, 07.09.2008. godine, održan "9. Sajam numizmatike". Svoje kolekcije izložilo je oko 30 izlagača iz cele Srbije.
- Cilj ovih sajmova i skupova numizmatičara nije samo da se godinama sakupljano prikaže javnosti, već da se i oplemeni duh, kroz numizmatiku svih epoha, od 4. veka pre nove ere, do novog doba. - rekao nam je Rista Miletić, PR Srpskog numizmatičarskog društva i član Udruženja numizmatičara "SOKOGRAD" iz Sokobanje.
Osim starog, kovanog novca, izloženi su: ordenje, medalje, staro oružje, etnografija, satovi, papirni novac i hartije od vrednosti, stare razglednice, arhivska grada itd. Od ranih jutarnjih sati eksponate je  videlo mnogo posetilaca, a neki od njih se takođe bave kolekcionarstvom i Sajam je osim kupoprodajne i voajerske namene imao i delatnost razmene.
Sajam je organizovalo Udruženje numizmatičara "SOKOGRAD" iz Sokobanje, koje postoji već sedam godina. Pre dve godine, na redovnoj Skupštini udruženja, za predsednika je izabran Ivan Vidojević, iz Aleksinca, koji kaže:
medalja- Udruženje SOKOGRAD se poprilično razradilo i uvek ima veliku posećenost na sajmovima, koje organizuje dva puta godišnje, na republičkom nivou i na koje se odazivaju kolekcionari sa cele teritorije Srbije. Pored sajmova, udruženje svake nedelje organizuje skupove na opštinskom nivou. Sve ove manifestacije održavamo u restoranu "SPLENDID", u Sokobanji i veoma smo zahvalni vlasniku restorana, gospodinu Žarku Nikodijeviću. On je i jedini koji nam pomaže i izlazi u susret. Za sedam godina postojanja, od SO Sokobanja, samo smo jednom pomognuti i to u prvoj godini, - istakao je Ivan Vidojević.
Predsednik udruženja "Sokograd" je takode kolekcionar, ali ovog puta nije ništa izložio, jer je bio okupiran administrativnim poslovima i nasrtajima novinara.
Numizmatičari i kolekcionari Srbije, izvolite, dodite u Sokobanju, na druženje, upoznavanje i razmenu iskustava. Svake nedelje u restoranu Splendid cekaju vas članovi udruženja Sokograd!
Vidimo se u Sokobanji!

autor:

Vladimir S. Putnik