eBooking.rs

Ruke zlata vredne:: Tradicionalna opštinska manifestacija, ZLATNE RUKE, 26-ta po redu ove godine je u Sokobanju privukla, kada su u pitanju ručni radovi i stari zanati, učesnike iz nekoliko gradova juzne i zapadne Srbije. Mnogi gosti Sokobanje, a i sami mestani, imali su priliku da se, 14.07 na letnjoj pozornici Vrelo od 10-14h , dive umeću vrednih pletilja, vezilja i tkalja

prediljaTradicionalna opštinska manifestacija, "ZLATNE RUKE", 26-ta po redu ove godine je u Sokobanju privukla, kada su u pitanju ručni radovi i stari zanati, učesnike iz nekoliko gradova juzne i zapadne Srbije. Mnogi gosti Sokobanje, a i sami mestani, imali su priliku da se, 14.07 na letnjoj pozornici "Vrelo" od 10-14h , dive umeću vrednih pletilja, vezilja i tkalja iz Sokobanje, Aleksinca, Krusevca, Leskovca i Niša.
Rada Krstić iz Sokobanje se istakla svojim vezom na haljinama, košuljama, krevetskim čarsavima i draperijama, a Dragica Radovanović iz sokobanjskog sela Sarbanovac, umećem necovanja, zanatom kojeg jedino ona radi u našoj opstini, nema naslednicu, a sada joj je 65 godina. Veoma lepo ukrašenu staru, izvornu narodnu nošnju sokobanjskog kraja izložila je Olga Ilić iz Resnika kod Sokobanje, a posetioce je zabavilo njeno upredanje kudelje tokom izložbe. Mica Popović iz Žuckovca kod Sokobanje, dugogodišnji zdravstveni radnik sada u penziji, zavredila je priznanje za štrikanje, heklanje i tkanje proizvoda, koje izradjuje kako iz ljubavi, tako i radi opuštanja.
U pripremi starih jela, iz bakine kuhinje, učestvovalo je destak žena iz sokobanjskih sela i svi posetioci su mogli da spremljeno degustiraju, a po izrazima lica videlo se da uživaju u ukusima i mirisima jela. Ove godine najbolje kuvarice su bile i priznanje dobile: trece mesto-Violeta Djokić, drugo mesto- proslogodišnji pobednik Zorica Lazić i prvo mesto Dusica Marjanović.
Pohvale i nagrade su najboljima podeljene u Etno-kutku "Grudonjske vodenice", gde je priređen i ručak za sve učesnike i goste, od jela koje su spremile takmičarke, razume se.
Bratislav Majkić iz OTKS-a je najavio da, zbog sve većeg interesovanja iz susednih i drugih mesta Srbije, opštinska smotra "Zlatne Ruke" Sokobanja, preraste u međuregionalnu smotru. Zasto da ne?
Dakle, vidimo se u Sokobanji sledeće godine da probamo bobove pihtijr, pasulj tetovac sa orasima, kravajčiće ispod saša i drugo i sve to zalijemo domaćim, starim vinom. Živeli!!!!

autor:

Vladimir S. Putnik