eBooking Srbija

Radnici podzemne eksploatacije uglja od 1. aprila su bez overenih zdravstvenih knjižica, zbog neredovnih uplata doprinosa za zdravstvo...

04. 04. 2012. VEST: ZDRAVSTVENE KNJIŽICE

rudarska knjizicaRadnici podzemne eksploatacije uglja od 1. aprila su bez overenih zdravstvenih knjižica, zbog neredovnih uplata doprinosa za zdravstvo. Sindikat podzemne eksploatacije uglja postigao je sporazum sa resornim ministarstvom i poslovodstvom JPPEU "Resavica" koji podrazumeva da će biti isplaćeni svi troškovi lečenja radnika i njihovih porodica. Direktor "Resavice" se prema sporazumu obavezuje da biti priznati svi troškovi lećenja koje priznaje i Fond zdravstvenog osiguranja, kaže predsednik sindikata RMU "Soko", Marko Crnalić i dodaje da će problem overe zdravstvenih knjižica biti trajno rešen početkom jula kada krenu uplate u bruto zaradama. 31. marta primio nas je predsednik RS Boris Tadić, koji nam je obećao da će vrlo brzo problem biti prevazidjen i da se traži rešenje, kaže Crnalić. Zadnja informacija koju sam dobio jeste da će Vlada doneti zaključak kojim će se regulisati overe zdravstvenih knjižica radnicima preduzeća koja su u restruktuiranju i očekujemo da ćemo dobiti markice za zdravstvene knjižice početkom naredne nedelje, kaže on.


05. 04. 2012. FONO: MARKO CRNALIĆ

Neredovno plaćanje doprinosa za PIO i dugovanja prema zaposlenima takodje su problemi rudnika podzemne eksploatacije uglja. Resorni ministar, Oliver Dulić, je na pregovorima sa sindikatom obećao da će Vlada doneti odluku o povezivanju radnog staža do aprila meseca, čime bi bili regulisani problemi odlaska u penziju. Vlada će, takodje, za potrebe dugovanja, naročito isplatu dugoročnog bolovanja izdvojiti 30 miliona din. Na osnovu pregovora održanih 28. marta, napravljen je sporazum sa poslovodstvom, sa direktorom JPPEU "Resavica", o dinamici regulisanja dugovanja prema rudarima, kaže predsednik sindikata RMU "Soko", Marko Crnalić:

05. 04. 2012. VEST: ISPLATE RUDARIMA

Neredovno plaćanje doprinosa za PIO i dugovanja prema zaposlenima takodje su problemi rudnika podzemne eksploatacije uglja. Resorni ministar, Dulić je obećao da će Vlada doneti odluku o povezivanju radnog staža, čime bi bili regulisani problemi odlaska u penziju. Vlada će, takodje, za potrebe dugovanja, naročito isplatu dugoročnog bolovanja izdvojiti 30 miliona din. Napravljen je sporazum sa direktorom JPPEU "Resavica", o dinamici regulisanja dugovanja, kaže predsednik sindikata RMU "Soko", Marko Crnalić. Sporazum podrazumeva, pored dogovora o regulisanju lečenja radnika bez overene zdravstvene knjižice, sledeće: da se isplate invalidnine u predvidjenim terminima, kao i zaostala dugovanja invalidima rada; Da se isplate dugovanja za dugoročna bolovanja u dogovorenim terminima; da se isplata jubilarnih nagrada za 2011. gudinu izvrši takodje u dogovorenim terminima. Zbog finansijskih problema, 3 do 4 dana kasne isplate invalidnina i dugoročnih bolovanja, kaže Crnalić.