eSokobanja.rs

Zbog naših nemara kese u Srbiji rastu na drvetu. Krenite od sebe, nema ko da Vam pomogne. Sve je u Vašim rukama. Pa i kesa. Plastične kese koje se masovno koriste u trgovinama i na pijacama, najopasnije su po okolinu jer se ne razgradjuju u prirodi a njihova reciklaža je skupa i teško izvodljiva.

Zbog naših nemara kese u Srbiji rastu na drvetu.
Krenite od sebe, nema ko da Vam pomogne.
Sve je u Vašim rukama.
Pa i kesa.


Plastične kese koje se masovno koriste u trgovinama i na pijacama, najopasnije su po okolinu jer se ne razgradjuju u prirodi a njihova reciklaža je skupa i teško izvodljiva.
Mesečna potrošnja ovih kesa u Srbiji je blizu 200 miliona komada, a za proizvodnju samo jedne kese emituje se oko 200 miligrama ugljen-dioksida.
Bio razgradive kese jesu bolje rešenje od plastičnih, jer se mogu koristiti više puta, ali i one negativno utiču na prirodu, prvenstveno sečom šuma.
Oko 13 milijardi kesa daje se kupcima svake godine u svetu, što je oko 220 kesa po stanovniku. One se u proseku koriste 12 minuta, nakon čega se bacaju, dok u prirodi ostaju hiljadama godina jer priroda nemože da ih raygradi.
150 plastičnih kesa tokom 1 godine svaki stanovnik Srbije iskoristi.
1 platnena torba zamenjuje 1000 plastičnih kesa.
Svako od nas može dati doprinos globalnoj strategiji za lokalnu dobit

Kada vam u prodavnici ponude plastičnu kesu ljubazno se zahvalite i iznenadite sve oko sebe tako što ćete uvek pri ruci imati svoju sopstvenu, koju možete koristiti više puta.
Ne zaboravite da to prokomentarišete tako da svi čuju.
Važno je širiti pozitivne stavove!
Ne bacajte stvari koje možete koristiti ponovo.
Ne bacajte staru odeću, igračke, nameštaj... Uvek ima onih kojima su potrebni.
Koristite obe strane papira za pisanje.
Vozite što manje možete. Kraće relacije prepešačite ili koristite bicikl.
Gasite svetlo kad izlazite iz prostorije. Ako možete koristite sijalice manje snage i većeg učinka. Ne mora vaša kuća sijati kao da je svaki dan NOVA GODINA.
Popravite slavine i vodo kotliće. Nije lepo da vas gosti opominju.
Koristite proizvode koji se mogu reciklirati. Ako u vašem kraju postoji kontejner za plastiku, papir ili limenke, nemojte da ih zaobidjete.

OZDRAVIMO PRIRODU!!!