eSokobanja.rs

14. avgusta, 2010. godine, na letnjoj pozornici "Vrelo", u Sokobanji, je nakon dve finalne večeri, završeno 48. Međunarodno takmičenje PRVA HARMONIKA SOKOBANJA 2010

HARMONIKA ZA PONOS
Jelena Davidović prva harmonika Sokobanje 2010Sinoć, 14. avgusta, 2010. godine, na letnjoj pozornici "Vrelo", u Sokobanji, je nakon dve finalne večeri, završeno 48. Međunarodno takmičenje PRVA HARMONIKA SOKOBANJA 2010.
Za razliku od nekoliko prethodnih godina, ovogodišnje takmičenje je izazvalo veliku zainteresovanost javnosti, pretežno u Srbiji, a i u kvalitetu takmičara pomak je znatan.
Stručni žiri ove godine je takođe doživeo promene i činili su ga: Dalibor Stoiljković, pobednik festivala 2006. godine; Vesna Ivkov, magistar etnomuzikologije i profesor na Muzičkoj akademiji u Novome Sadu; Dragiša Milanović, profesor u muzičkoj školi "Stanislav Binički", u Leskovcu, završio akademiju u Kijevu; Ljubo Kešelj, kompozitor i harmonikaš i predsednik žirija Ljubiša Pavković, istaknuti umetnik, harmonikaš i kompozitor i Umetnički rukovodilac narodnog orkestra RTS-a.
Publici, a bilo je preko 3.000 posetilaca, sinoć su se predstavila petorica juniora, desetoro seniora i samo jedan duet do 15 godina starosti, a svirka svih takmičara plenila je sve prisutne na letnjoj pozornici. Organizator je pripremio i vredne nagrade i da ih napomenemo: za juniore I mesto - pehar, diploma, i 40.000 dinara; za seniore I mesto - pehar diploma i 80.000 dinara i za duet I mesto - pehar, diploma i 40.000 dinara.
Svi ovogodišnji takmičari su kvalitetom bili podjednako dobri, ali žiri, po svojoj dužnosti mora neke da izdvoji. U juniorskoj konkurenciji pobedio je Đorđe Davidović, iz NIša; u Proglašenje pobednikaduetu, jedini par, braća Predrag i Nenad Ivanović, a u seniorskoj konkurenciji, prvi put u istoriji Prve harmonike u Sokobanji, pobedila je jedna mlada dama. Jelena Davidović, iz Niša, kojoj je uzor Radojka Živković, a umeće Jelenino je gotovo jednako onom koje je posedovala i Radojka. Na sceni, pred publikom i žirijem, delovala je veoma samouvereno, sigurna u sebe i kako kaže smogla je snage da svakodnevno po više sati i više meseci vežba za ovogodišnje takmičenje.
Ljubiša Pavković je izneo svoju ocenu festivala, naglasivši da ovaj tradicionalni i renomirani festival mora da postoji i dalje, da se usavršava, da sastav žirija uvek bude kvalitetan, jer samo tako možemo odneti prevagu u odbrani od napadne i loše muzike koju nam serviraju razne šarene televizije. Pavković je izrazio žaljenje što niti jedna srpska muzička akademija, nema odsek za harmoniku, pa naši vrsni harmonikaši moraju da se školuju u inostranstvu.
Direktor OTKS Sokobanja, Bratislav Majkić, je i druge večeri, kao i prethodne, pozdravio sve prisutne u publici, članove žirija i takmičare, poželevši svima ugodno veče i uživanje u svirci harmonikaša.
Na kraju večeri u polusatnom nastupu, publiku je oduševio svojim starim hitovima i umećem na harmonici, Novica Negovanović, koji ove godine među takmičarima nije imao svojih učenika i sledbenika.
Festival je bio i prošao i kako kaže Ljubiša Pavković treba da traje i dalje, ali je potrebno pronaći jače sponzore na duže staze i urediti letnju pozornicu, koja je zaista u lošem stanju.
Vidimo se u Sokobanji!

Vladimir S. Putnik

                                               POBEDNICI 48. MEDJUNARODNOG FESTIVALA
                                               "PRVA HARMONIKA – SOKOBANJA 2010"

 

PETLIĆI
1.    Ličić Aleksa – Bela Palanka
2.    Miladinović danijel – Priština
3.    Stojadinović Darko – Ćuprija
PIONIRI
1.    Milojković Veljko – Vitoševac
STARIJI PIONIRI
1.    Stojiljković Nikola – Leskovac
2.    Lazić Miodrag – Doljevac
3.    Andjelković Mihajlo – Surdulica
MLADJI JUNIORI
1.    Nikolić Aleksandar – Koceljeva
2.    Andjelković Aleksandar – Surdulica
3.    Todorović Nikola – Topola
JUNIORI
1.    Davidović Djordje – Niš
2.    Tasić Nikola – Niš
3.    Marković Vladimir – Niš
SENIORI
1.    Davidović Jelena
2.    Ivanović Nenad
3.    Bikić Srdjan