eSokobanja.rs

Propolis je proizvod pčela radilica, prirodni antibiotik, koji poslednjih godina zadobija veliku popularnost u javnosti, a sve više i u medicini. Deluje protiv virusa, bakterija i gljivica. Propolis je smolasta materija, sjajne tamnožute do mrkozelene boje, koju pčele sakupljaju sa biljaka, a najčešće sa smolastih izlučevina pupoljaka I kore drveća.

Propolis je proizvod pčela radilica, prirodni antibiotik, koji poslednjih godina zadobija veliku popularnost u javnosti, a sve više i u medicini. Deluje protiv virusa, bakterija i gljivica.
Pčele-radilice       Propolis je smolasta materija, sjajne tamnožute do mrkozelene boje, koju pčele sakupljaju sa biljaka, a najčešće sa smolastih izlučevina pupoljaka I kore drveća. Prijatnog je mirisa, mešavine meda, voska I vanile, pomalo gorkog ukusa I lepljiv je pri dodiru. Čitava košnica I saća u njoj prekriveni su tankim slojem propolisa koji isparava, tako da je I sam vazduh iz košnice veoma lekovit. Još uvek je nepoznanica (pčele nikako da nam odaju tajnu), kako potpuno rastvoriti propolis I iskoristiti sva lekovita svojstva u službi zdravlja. Za sada se zo čini u čistom (96%) alkoholu I maksimalna iskorišćenost propolisa iznosi 70-75%. U vidu alkoholnog rastvora se najčešće može naći na tržištu.
Propolis prirodni antibiotik       Propolis je jak lokalni anestetik i prirodni antibiotic I do sada je korišćen za premazivanje rana na koži. Zbog toga, a i zbog mnogo čega još, poželjan je u kućnoj apoteci svakog domaćinstva. Stimuliše rad imunog sistema organizma, obnavlja oštećena tkiva, štitit organizam od zračenja, sprečava razvoj ćelija raka, odličan je lek za mnoge plućne bolesti, astmu, i alergije... Zbog visokog sadržaja flavonoida, redovna upotreba propolisa može sprečiti nastajanje mnogih hroničnih bolesti, ili ih ublažiti ako su uzele maha. Pre svih, bolesti srca i krvnih sudova, zatim cerebrovaskularne bolesti, dijabetes, reumatoidni artritis itd. Dokazano je da je odličan antivirusni lek. Sprečava razmnožavanje virusa, tako što se flavonoidi iz propolisa vezuju direktno za viruse. Tokom meseci kada vladaju grip i prehlada, potrebno je svakodnevno uzimati propolisd, 15-20 kapi, sa kašičicom meda ili rastvoren u mlakom čaju ili mleku.
       Propolis ili vakcina – odlučite sami!
       Vidimo se u Sokobanji!


Vladimir S. Putnik