eSokobanja.rs

Naglo topljenje snega i izlivanje reke Moravice, donelo je velike probleme građanima opštine Sokobanja kao uvek kad dođe do naglog topljenja snega. Najkritičnije je bilo u subotu, kad su obilne prolećne bujice s Ozrena i okolnih brda napunile i prepunile korito reke Moravice koja se izlila od poznatog sokobanjskog hotela Zdravljak pa dalje, nizvodno.

"Vesele godine, srećni dani,
k'o prolećne vode - prohujaše, oni... "
I. S. Turgenjev


Da, da - ali u Sokobanji - na kraju zime i na pragu proleća - sneg je "otpustio" sve svoje litre i hektolitre - priredio je premijernu ovogodišnju "predstavu" pod naslovom POPLAVA!...

poplava u sokobanjiA napadalo ga, beše... po okolnim brdima... što se kaže "preko kuka"! Pa, kad se sneg i sunce "udruže", eto prilike da se, pre letnje sezone, isprobaju čamci na naduvavanje pa, duž lepotice Moravice, od Lepterije, preko Kaca, Tesnaca, Župana... sve do ispod hotela "Zdravljak" i, dalje, nizvodno... veslaj!... veslaj!...

Ali braniocima od poplave nije bilo do pesničkih bravura - nego su svojski zapeli da štetu od poplave umanje koliko mogu.

most kod hotela SunceNaglo topljenje snega i izlivanje reke Moravice, donelo je velike probleme građanima opštine Sokobanja kao uvek kad dođe do naglog topljenja snega. Najkritičnije je bilo u subotu, kad su obilne prolećne bujice s Ozrena i okolnih brda napunile i prepunile korito reke Moravice koja se izlila od poznatog sokobanjskog hotela "Zdravljak" pa dalje, nizvodno.

Nemirna i hučna Moravica je poplavila i sokobanjsko naselje "Čair". Opštinski Krizni štab, odmah je spremno reagovao sa svom raspoloživom mehanizacijom i ljudstvom da se što pre pomogne ovom gradskom jezgru jer je, stvarno, aktuelna situacija zahtevala da se ne gube dragoceni minuti odbrane.

plaža župan pod vodomDo najteže situacije s poplavom je došlo u subotu, 20. februara, kad se kritično stanje, u pogledu naglog podizanja vodostaja, pogoršavalo iz sata u sat. Opštinski "oci", reagovali su na odgovarajući način i najhitnije - okvir: 24-satno nadgledanje stanja na terenu (čitaj: duž Moravice) - uz najveće angažovanje sokobanjske Vatrogasne brigade, JKP "Napredak", Direkcije za urbanizam i izgradnju... ma, najkraće rećeno: svi sokobanjski potencijali, bez obzira da li su javni, to jest opštinski ili privatni - delovali su kao jedan!

A posla je bilo napretek: mostovi i putevi, nizvodno, bili su preplavljeni oko tridesetak centimetara, tako da se do obližnjih sokobanjskih sela dolazilo isključivo obilaznim  putevima.

Na svu sreću, velike materijalne štete od ovogodišnje poplave nije bilo. S ponovnim "spasonosnim" zahlađenjem koje je "preseklo" dalje naglo topljenje snega, stanje se u Sokobanji i okolini promenilo.

oOo

Foto: Aleksandar Janković i Vladimir S.Putnik