eSokobanja.rs

PREOBRAŽENJE GOSPODNJE:: U vascelom, pravoslavnom, svetu danas se proslavlja praznik Sveto Preobraženje Gospodnje. U Sokobanji je tada i hramovna slava, jer je hram, kojeg je podigao mitropolit srpski Mihailo (Sokobanjac), 1892. godine, posvećen tom velikom prazniku / vasar u sokobanji, sokobanja

PREOBRAŽENJE GOSPODNJEU vascelom, pravoslavnom, svetu danas se proslavlja praznik Sveto Preobraženje Gospodnje. U Sokobanji je tada i hramovna slava, jer je hram, kojeg je podigao mitropolit srpski Mihailo (Sokobanjac), 1892. godine, posvećen tom velikom prazniku, odnosno događaju, kada je Gospod naš, Isus Hristos, pop drugi put pokazao čovečanstvu svoju božansku prirodu. Prvi put na Svetom  Krštenju, na reci Jordan, a trećeg puta  o Svetom Vaskrsenju.
U Sokobanji je 19. i 20. avgusta panađur, vašar, a pripreme trgovaca su započete još dan-dva ranije. Što je sigurno - sigurno, valja na vreme obezbediti mesto za tezgu ili skaru. Preobraženje je uvek u vreme Velikogospojinskog posta, ali danas i sutra tone mesa i mesnih prerađevina će biti prevaljene preko skara, ispod sača, na ražnjevima i pojedene. Ali, ko mari o zapovestima Božijim i Crkvenim, važan je stomak, on je "BOG"!
Dakle, pripreme za vašar, ali i za proslavu praznika hrama, počele su još juče. Vašardžije za tezge i tgovinu, a sveštenici Crkvene opštine Sokobanja, za molitvu, za veličanje Boga i Carstva Nebeskog, za doček njegovog preosveštenstva, vladike timočkog,  Gospode Gospodina, Justina, koji tradicionalno u sokobanjsku parohiju dolazi o Preobraženju.
Jutros, oko 8,30 sati, ispred kapije crkvene porte, pored sveštenika sokobanjskih i sveštenika i monahinja u gostima, vladiku Justina dočekali su i predsednik opštine Sokobanja, Dimitrije Lukić i narodni poslanik iz Sokobanje, Dejan Nikolić. Pre ulaska u hram i pripreme za Arhijerejsku Svetu Liturgiju, vladika je blagoslovio prisutni narod ispred hrama.

Vidimo se u Sokobanji!

 Vladimir S. Putnik

vasar u sokobanji