eBooking.rs

Od 1. novembra, 2009. godine, otpočela je jesenje-zimska lovna sezona na plemenite vrste divljači koja če se odvijati po etapama. Lov na zeca i fazana trajaće samo dve nedelje, odnosno dva izlaska u lovišta

Blagi jutarnji mrazevi koji, sokobanjsku kotlinu napadaju  već u oktobru, nisu bili prepreka da stotinak lovaca Lovačkog udruženja "Soko", iz Sokobanje, izađu u lovišta.
     Od 1. novembra, 2009. godine, otpočela je jesenje-zimska lovna sezona na plemenite vrste divljači koja če se odvijati po etapama. Lov na zeca i fazana trajaće samo dve nedelje, odnosno dva izlaska u lovišta, zbog malog broja ovih vrsta divljači u sokobanjskom lovištu, dok će lov na divlju svinju trajati do 31. januara, 2010. godine.  Lov na predatore i štetočine: vuka, lisicu, šakala, divlju mačku i druge, odvija se tokom cele godine, ali planski, radi ravnoteže u prirodi.
     Kako nas je obavestio predsednik Lovačkog udruženja "Soko", Vojkan Mitić, još nema podataka koliko je zečeva i fazana odstreljeno prvog dana lova, ali sudeći po lovačkim pričama, samo ovoga puta bez reči, lovci su se više družili nego što su pucali na divljač.
     Stanje u prirodi, to jest,  u lovištima kojima gazduje sokobanjsko lovačko udruženje je takvo, kakvo jeste: plemenite divljači je sve manje, pored sveg truda i brige lovaca da se brojnost divljači poveća, a vrste sačuvaju. Svake godine iz fazanerije u selu Trubarevac, s početka jeseni u lovišta se pusti oko 1.000 fazana, jer je njihovo razmnožavanje moguće i u domaćim uslovima, ali kako razmnožiti zečeve, srne i ostale vrste plemenite divljači, u zagađenoj prirodi i ugroženim, od čoveka, prirodnim staništima divljih životinja?
     Pitanje za razmišljanje, ali i iznalaženje trajnog rešenja, a do tada lovcima "dobar pogled", preko nišanske mušice, naravno.
     Vidimo se u Sokobanji!


u Sokobanji, 02.11.2009.g.
tekst: Vladimir S. Putnik