eSokobanja.rs

METURANTI:: Prvi put se desilo da sokobanjski maturanti, tačno u podne, zaplešu u centru Sokobanje - proslavljajući i na taj način završetak školske godine i kraj školovanja u srednjoj školi Branislav Nušić

  U već tradicionalnom obeležavanju kraja školske 2009/2010. godine - svi maturanti - više od 4.000 njih - učestvovalio su u manifesatciji "PLES S EVROPOM". Na hiljadama trgova i ulica širom Evrope pa i Srbije - jer i mi smo Evropa, zar ne! - održana je slikovita parada i tako obeležen kraj srednjeg školovanja.
   Tako su se maturanti u Jagodini, Kraljevu, Zrenjaninu, Užicu, Sokobanji, Knjaževcu, Nišu, Negotinu... i drugim mestima pridružili svojim vršnjacima u Sloveniji, Makedoniji, Hrvatskoj, Rumuniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini - i na isti ili vrlo slilan način - ali puni energije i osećanja - proslavili kraj ove školske godine.
   Negde su veseli maturanti igrali kvadril Johana Štrausa, bili obučeni u crvene i bele majice... A negde su nosili i kišobrane... šta se može, tako je proleće diktiralo - a maturanti "pisali"!
   Kraljevačke maturante je na centralnom gradskom "Trgu srpskih ratnika" pratilo, s velikom pažnjom, više hiljada radoznalih građana koji su gromoglasnim aplauzom pozdravili šestominutni dobro uvežbani ples. Maturante je pozdravio i predsednik Skupštine grada Tomislav Ilić i istakao da su oni danas sa desetkom položili prvi ispit.     
   "Nadam se da ćete ovako uspešno polagati i ostale životne ispite!" - rekao je on i dodao da im želi lepu i perspektivnu budućnost - zdravlja, posla i uspeha u životu...
   Zrenjaninske maturante - koji su se ove godine okupili u rekordnom broju -  pozdravio je gradonačelnik Mileta Mihajlov  koji je razdraganim maturantima, uz čestitke, poručio da su "pravi ukras i budućnost grada"...
   A na maturskoj paradi srednjoškolaca u Negotinu, održanoj na centralnom trgu "Stevan Mokranjac", učestvovali su i učenici završnog razreda tri gradske osnovne škole.
   Opremu, crvene i bele majice i kišobrane, finansirala je opština Negotin, kao i prošle godine, kada su, na inicijativu Školskog parlamenta Gimnazije, negotinski maturanti prvi put u maju plesali s vršnjacima iz osam evropskih zemalja...
   Učesnike ove maturantske manifestacije u Užicu, pozdravio je gradonačelnik Jovan Marković, poželevši im mnogo uspeha, kako na predstojećem maturskom ispitu, tako i na svim ispitima koji ih u budućnosti čekaju...
   Drugo polugodište za maturante gimnazija u Srbiji, završava se danas, dok će za učenike završnih razreda četvorogodišnjih i trogodišnjih stručnih škola poslednji radni dan u ovoj školskoj godini biti 28. maj...
   A u Sokobanji - doživljaj prvog reda - sokobanjski maturanti su se efektno oprostili od redovnih časova - muzika i igra - parada 2010 - jednom mora da bude PRVI PUT, tako kažu, a, zaista, tako i mora.
   Prvi put se desilo da sokobanjski maturanti, tačno u podne, zaplešu u centru Sokobanje - proslavljajući i na taj način završetak školske godine i kraj školovanja u srednjoj školi "Branislav Nušić".
   Bilo je nezaboravno!
   Sve prisutne, maturante, njihove profesore i roditelje, kao i sve zainteresovane meštane i goste, pozdravio je predsednik opštine, gospodin Dimitrije Lukić i otvorio ples.
   Ples su veoma lepo pripremili profesori srednje škole u saradnji s učenicima, a zanimljivo je da se ovako slično dešavalo u preko četrdeset gradova država Balkana, za Ginisovu knjigu rekorda.
   Desetak minuta, ne više, koliko je trajala predstava, ostaće dugo-dugo - u sećanjima svih: i učesnika i posmatrača...
   Maturanti, svaka čast! Položili ste ispit zrelosti!
   Igrali ste - s Evropom!

   oOo  

PLES-MATURANATA

foto: Vladimir S. Putnik