eSokobanja.rs

Oktobarska kampanja dobrovoljnog davanja krvi u Sokobanji, peta po redu ove 2009. godine, za razliku od prethodnih kada ih je bilo samo četiri u toku godine, uspela je da zadovolji nadanja aktivista Crvenog krsta Sokobanja i potrebe Instituta za transfuziju krvi Srbije.

 Oktobarska kampanja dobrovoljnog davanja krvi u Sokobanji, peta po redu ove 2009. godine, za razliku od prethodnih kada ih je bilo samo četiri u toku godine, uspela je da zadovolji nadanja aktivista Crvenog krsta Sokobanja i potrebe Instituta za transfuziju krvi Srbije. Ovog, ne jesenjeg, već možemo reći zimskog dana u oktobru akciji se odazvalo 105 davalaca, a krv je dalo njih 101, što je veliki procenat u odnosu na veće opštine i gradove u Srbiji. A kada je poređenje sa prošlim godinama u pitanju, odaziv je skoro identičan, što znači da Sokobanjci zaista poštuju potrebu mnogih, kojima nekoliko decilitara krvi znači - život!
      I ovog puta, kao i prilikom svake kampanje u Sokobanji, bio je prisutan gospodin Željko Kovačević, iz Instituta, koordinator za Zaječarski i Borski okrug.
     - Sokobanja evo, iz godine u godinu postiže dobre rezultate, kada je dobrovoljno davanje krvi u pitanju i niz godina se trudi da se akcije omasove. Ovoga puta, ove pete kampanje u godini, odazvalo se oko dvadesetak srednjoškolaca, koji su prvi put dali dragocenu tečnost, za zdravlje ljudi, a  nekima za produžetak života i to je za svaku pohvalu,- rekao je Željko Kovačević.
      Aktivisti Crvenog krsta Sokobanja, Milica Milenković i Ivana Vasiljević, nisu krile zadovoljstvo što se njihovi sugrađani rado odazivaju pozivima za dobrovoljno davanje krvi. Zadovoljne su i odazivom mladih ljudi, srednjoškolaca i nadaju se da će ih u sledećim akcijama biti i više.
     Naredna kampanja prikupljanja krvi u Sokobanji  biće organizovana u januaru 2010. godine oko Bogojavljenja, taman da se oni koji poste Božićni post, dobro omrse i prikupe kalorije za obnovu krvi u organizmu i daruju neki decilitar onima kojima je potrebna.
     Da napomenemo samo, jer nismo to uradili, da je u letošnjoj takmičarskoj akciji, u julu ove godine, Sokobanja osvojila drugo mesto, nakon dva prva uzastopno dve godine.
     Vidimo se u Sokobanji!


Sokobanja, 16.10.2009.g.
tekst i foto:
Vladimir S. Putnik