eSokobanja.rs

OGNJENA MARIJA:: Nadomak Sokobanje, samo petnaestak minuta hoda od centra varosice, u naselju Gradasnica, po istoimenoj recici koja izvire na vrhu Ozrena i uliva se u Moravicu, nalazi se pravoslavni hram posvecen sv. Velikomucenici Marini, u nasem narodu poznatoj pod imenom Ognjena Marija.

sluzba OGNJENA MARIJANadomak Sokobanje, samo petnaestak minuta hoda od centra varosice, u naselju Gradasnica, po istoimenoj recici koja izvire na vrhu Ozrena i uliva se u Moravicu, nalazi se pravoslavni hram posvecen sv. Velikomucenici Marini, u nasem narodu poznatoj pod imenom Ognjena Marija.
Hramovna slava je obelezena svecano, uz prisustvo mnostva vernika, kako mestana Sokobanje, tako i gostiju iz raynih mesta Srbije, od kojih su najbrojniji bili Novosadjani.
Svetu, arhijerejsku Liturgiju sluzila su tri svestenika, parosi Sokobanjskog arhijerejskog namesnistva: arhijerejski namesnik, otac Ilija Cupic, protojerej-stavrofor Petar Milinkovic i protojerej-stavrofor Hadzi Aleksa Simeunovic, koji je i dugogodisnji staresina hrama u Gradasnici.
Domacin slave, odnosno, kolacar ove godine bio je Ivan Gagic sa porodicom, iz Sokobanje, a za narednu godinu javio se gospodin Zivan Jovic sa porodicom, takodje iz Sokobanje, koji vec vise godina dariva i pomaze srpske bogomolje.
O istoriji hrama i svetiteljki, Velikomucenici Marini, nesto vise rekao nam je otac Aleksa, (video zapis), a mi mozemo reci da iz godine u godinu ovo sveto mesto posecuje sve vise hodocasnika tokom cele godine, ne samo u dan praznika. Desavalo se, cak, u godinama za nama, da i domacini slave budu iz gradova Vojvodine, ili juzne Srbije.
Hram u Gradasnici je malih dimenzija, te je vecina posetilaca svetu Liturgiju propratilo u porti. Nakon Liturgije, osvecenja i secenja slavskog kolaca, prisutnima je posluzen rucak, koji su nesebicno i obilno u slavu Boziju, pripremili Ivan Gagic i njegova porodica, na cemu im hvala i od Gospoda svako dobro.
Verujemo da ce i dogodine biti isto ovako lepo i svecano i da ce mnogi gosti Sokobanje, u ovom svetom hramu doziveti i osetiti blagodat Boziju.

autor:

Vladimir S. Putnik