eSokobanja.rs

Sokobanjski restoran SPLENDID, tradicionalno sarađuje sa numizmatičarima Srbije i ugosti ih najmanje dva puta godišnje. Tako je bilo i u nedelju, 20. septembra, 2009.godine, kada je u bašti ovog renomuranog ugostiteljskog objekta održan 10. Skup numizmatičara Srbije, dakle, jubilarni.


Sokobanjski restoran "SPLENDID", tradicionalno sarađuje sa numizmatičarima Srbije i ugosti ih najmanje dva puta godišnje. Tako je bilo i u nedelju, 20. septembra, 2009.godine, kada je u bašti ovog renomuranog ugostiteljskog objekta održan "10. Skup numizmatičara Srbije", dakle, jubilarni.
      - Ove godine nešto je manje izlagača, oko dvadesetak, kriza u državi pogađa i numizmatičare, ali smo zadovoljni odazivom, posetom i svakako gostoprimstvom osoblja restorana i vlasnika Žarka Ranđelovića. Srpsko numizmatičko društvo "Sokograd", iz Sokobanje,, organizuje najmanje dva puta u godini ovakve skupove, na kojima se izlažu predmeti od antičkog do novijeg doba, (19. vek), - rekao nam je Ivan Vidojević, predsednik društva.
      Dvadesetak numizmatičara  ovogodišnjeg skupa, prošle godine ih je bilo trideset, iz nekoliko gradova Srbije, izložilo je na uvid mnogo toga starog: najviše je kovanog i papirnog novca, ordenja, satova, pisama i razglednica, ali bilo je i starih sablji, kubura, vrhova za strele iz doba Vizantije, Rima i Srednjeg veka, svećnjaka, šahovskih figura od kamena, ikona, kandila i drugog. Jedan od izlagača izložio je jedan stari gramofon i sliku, ulje na platnu, kralja Jugoslavije Aleksandra Karađorđevića, nepoznatog autora.
      - Cilj ovih sajmova i skupova numizmatičara nije samo da se godinama sakupljano prikaže javnosti, već da se i oplemeni duh, kroz numizmatiku svih epoha, od 4. veka pre nove ere, do novog doba, da se nešto razmeni među numizmatičarima, ali i da se ponešto proda, ako ima kupaca, - kaže Rista Miletić, PR Srpskog numizmatičkog društva i član Udruženja numizmatičara "SOKOGRAD" iz Sokobanje.
     Sajam traje samo jedan dan, a sokobanjske numizmatičare, kao i sve iz Srbije, krajem ovog meseca očekuje sajam u Beogradu, koji će biti održan u hotelu "Slavija". Ako u Sokobanji nisu uspeli ponešto da prodaju, poželimo im sreću u Beogradu.
     Vidimo se u Sokobanji!


Sokobanja, 20.09.2009.g.
tekst i foto:
Vladimir S. Putnik