eSokobanja.rs

Ove godine, 2010, i to veoma uskoro, počeće dugo očekivano izdavanje novih registarskih tablica za vozila u Srbiji - vest je iz MUP-a Srbije. Rok - godina dana - a, prirodno, misli se na zamenu tablica. Probna proizvodnja, već je počela i zna se kako će, nove registarske tablice, izgledati.

NOVI CENTRI: ALEKSINAC I KNJAŽEVAC
NOVE OZNAKE: AL I KŽ

Ove godine, 2010, i to veoma uskoro, počeće dugo očekivano izdavanje novih registarskih tablica za vozila u Srbiji - vest je iz MUP-a Srbije. Rok - godina dana - a, prirodno, misli se na zamenu tablica. Probna proizvodnja, već je počela i zna se kako će, nove registarske tablice, izgledati.
  Koje su novine?
  Nove tablice će na levoj polovini imati plavo polje s međunarodnom slovnom oznakom države „SRB”, a registarski broj putničkih vozila činiće dvoslovno latinično obeležje područja, tri brojke i još dva slova. Razdvajaće ih grb Srbije sa četiri ocila ispod kog se nalazi ćirilična oznaka područja. (Bože, moje radosti: na tablici će biti i ćirilice! Njom će biti ispisana oznaka registarskog područja). U korišćenju će biti sva srpska latinična slova ali i tri sledeća slova: W, X i Y.
  Vlasnici vozila neće morati da se bave drugim i dugim procedurama, a na šalteru lokalne policijske stanice preuzimaće bitno redizajnirane i znatno kvalitetnije izrađene aluminijumske pločice koje su njihovom ljubimcu potrebne kako bi izašao na drum - do ćoška ali i u Evropu i ceo svet.
  U opticaju će se, prema rečima gospodina Ivana Drecuna, pomoćnika generalnog direktora ZIN-a, naći još 34 vrste tablica koje kombinuju različite boje i dimenzije:
  – One će biti izdavane u zavisnosti od funkcije i tipa vozila na čijim će se branicima nalaziti: putničkim, policijskim, diplomatskim, vangabaritnim, vozilima stranih predstavništava, trgovina i dopisništava, odnosno privremeno registrovanim vozilima...
  "Najveći napredak” nove tablice donose u oblasti sigurnosti od falsifikovanja. Posebna folija koju proizvodi fabrika „3M” u sebi sadrži besprekoran hologram s grbom države, odnosno trodimenzionalno vlakno koje se prelama u zavisnosti od ugla gledanja.
  – Odsjaj sigurnosnog grba, vidljiv je na četiri metra od vozila - dok se trodimenzionalni talasi ocrtavaju na udaljenosti do deset metara!
  Lepo i savremeno...
  Saobraćajna dozvola će biti ispisana na srpskom i engleskom jeziku; biće veličine kreditne kartice i moći će da se automatski očitava, tj., trenutno; takođe, nova dozvola će imati oko 5 (pet!) zaštitnih elemenata dostupnih samo policiji. Najzad, što je vozačima, i sadašnjim i budućim, važno: uvode se nove registracione nalepnice - baš tako se zovu, dragi vozači - nalepnice će morati biti nalepljene na vetrobransko staklo - a kad - moraće prilikom prve i svake sledeće registracije.
  Od ukupno 59 srpskih gradova i opština, uvedeno je, među njima, 18 novih registracionih područja. Među njima su - što Sokobanjce posebno interesuje jer su im ta mesta bukvalno "pod nosom" su - naš Aleksinac (AL) i naš Knjaževac (KŽ) - naše prve komšije. (U zagradi, onako, da olakšam duši i srcu a podgrejem nadu - priželjkujem da u sledećem "vučenju" i na nas dođe red - SOKOBANJA (SB)).

     Pripremio: B. M.

  oOo