eSokobanja.rs

Posle dve godine najavljivanja, sredinom oktobra, počeće da radi komunalna policija. Pomagaće građanima da lepše urede gradove i bolje organizuju život u njima./ Dom zdravlja Sokobanja je na rang listi zdravstvenih ustanova prema postignutim rezultatima u stalnom unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite, zauzeo visoko peto mesto, saznajemo od direktora Doma zdravlja Slaviše Antonijevića, koji je prisustvovao VI Nacionalnoj konferenciji o stalnom unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite u Republici Srbiji./ U okviru dečije nedelje, mališani Pretškolske ustanove "Bucko", danas posetili Crveni krst naše opštine i pokloni staru garderobu i igračke ugroženim grupama dece./ Četvrtog dana obeležavanja Dečije nedelje za pripremno predškolske grupe i sokobanjske osnovce sutra u 11 časova biće organizovana poseta predsedniku Opštine Dimitriju Lukiću./ Agencija za borbu protiv korupcije je, u saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije, raspisala konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji na temu “Neću preko veze”.

06.10.2010. VEST – Komunalna policija sredinom oktobra počinje sa radom

komunalna policijaPosle dve godine najavljivanja, sredinom oktobra, počeće da radi komunalna policija. Pomagaće građanima da lepše urede gradove i bolje organizuju život u njima. Komunalni policajci reagovaće na buku iz kafića, nered u parkovima, nepropisna parkiranja, ali i pomagati u uklanjanju bespravno postavljenih objekata. Imaće široke nadležnosti i status službenog lica, pa će se i napad na njih tako tretirati. Predviđene su kazne od 10.000 do 50.000 dinara za ometanje komunalnog policajca u obavljanju poslova. Komunalni policajac moći će da upozori građane, proveri njihov identitet, daje usmena naređenja, privodi, pretresa, privremeno oduzme predmet, upotrebi video-nadzor i sredstva prinude, službene palice i sredstva za vezivanje. Međutim, sve što radi, biće strogo kontrolisano. Sedamnaest gradova Srbije do sada je uputilo kandidate na obuku za komunalne policajce, 270 kandidata je završilo obuku, a trenutno se obučava još njih 107. Zakonom je propisano da na 5000 žitelja bude jedan komunalni policajac. "Početkom rada komunalne policije i mi kao ministarstvo pripremamo izvesnu kampanju u kojoj imamo nameru da pozovemo građane da se i nama obrate svojim predlozima, sugestijama", objašnjava Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.


 

06.10.2010. V E S T – Dom zdravlja Sokobanja je na rang listi zdravstvenih ustanova prema postignutim rezultatima peto mesto


Slaviša AntonijevićDom zdravlja Sokobanja je na rang listi zdravstvenih ustanova prema postignutim rezultatima u stalnom unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite, zauzeo visoko peto mesto, saznajemo od direktora Doma zdravlja Slaviše Antonijevića, koji je prisustvovao VI Nacionalnoj konferenciji o stalnom unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite u Republici Srbiji. Konferencija je održana 29. septembra u Beogradu i na njoj su saopšteni rezultati evaluacije kvaliteta rada zdravstvenih ustanova na osnovu pokazatelja kvaliteta koji se prate i analiziraju, kao i rang lista zdravstvenih ustanova prema postignutim rezultatima u stalnom unapređenju kvaliteta, na kojoj je sokobanjski Dom zdravlja od 157 zdravstvenih ustanova zauzeo visoko 5. mesto. Osnovni parametar koji se pratio kod rangiranja je preventivni rad. U ranguranju je praćeno i nekoliko domena kvaliteta- pokazatelji procesa rada, zadovoljstvo korisnika-pacijenata, zadovoljstvo zaposlenih, kontinuirana medicinska edukacija i rad Komisije za kvalitet u zdravstvenim ustanovama. Ove godine evaluiran je kvalitet zdravstvene zaštite za 2009. godinu., kaže direktor sokobanjskog Doma zdravlja Slaviša Antonijević.


 

06. 10. 2010. VEST: Mališani Pretškolske ustanove "Bucko", danas posetili Crveni krst naše opštine i pokloni staru garderobu i igračke


U okviru dečije nedelje, mališani Pretškolske ustanove "Bucko", danas posetili Crveni krst naše opštine i pokloni staru garderobu i igračke ugroženim grupama dece. Zajedno sa vaspitačicama i radnicama Crvenog krsta uz posluženje, mališani su pogledali crtani film, čiji je junak humani dečak koji pomaže svima koji su u nevolji. Pokušali smo da na način prilagodjen dečijem uzrastu, kroz crtani film, pokažemo mališanima šta je to čime se Crveni krst bavi i koje su osnovne aktivnosti ove ustanove, kaže Ivana Vasiljević, menadžer razvoja Crvenog krsta.


06.10.2010. VEST – Četvrtog dana obeležavanja Dečije nedelje

Četvrtog dana obeležavanja Dečije nedelje za pripremno predškolske grupe i sokobanjske osnovce sutra u 11 časova biće organizovana poseta predsedniku Opštine Dimitriju Lukiću. Predškolci će sutra posetiti i Biblioteku „Stevan Sremac“. U Predškolskoj ustanovi „Bucko“ na kraju radnog dana svim grupama biće podeljene igračke. Obeležavanje Dečje nedelje završiće se u petak 8. oktobra - ovaj dan biće najlepši i najveseliji jer će biti organizovan maskenbal, zajedno sa Osnovnom školom. Maskembal sa žurkom počinje u 10 časova ispred Miloševog konaka.


06.10.2010. V E S T – Konkurs protiv korupcije

Agencija za borbu protiv korupcije je, u saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije, raspisala konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji na temu “Neću preko veze”. Cilj ovog konkursa je da mladima u Srbiji skrene pažnju na jedan od najvećih društvenih problema, te da među njima afirmiše aktivan pristup u sprečavanju ove pojave. Istovremeno, na ovaj način se u školskim institucijama mogu otvoriti diskusije o važnim pitanjima: moralne norme društva i integritet institucija i građana. Pozivamo učenike da se odazovu i svojim kreativnim idejama i radovima daju doprinos suprotstavljanju korupciji. Biraćemo najbolji literarni i likovni rad, najbolju amatersku fotografiju ili amaterski video snimak kao i najbolji slogan, a nagrada za najbolje je godišnja pretplata na časopis “Nacionalna geografija” i objavljivanje radova u štampi i internet prezentaciji Agencije. Konkurs je otvoren do 5. novembra 2010. godine, a dodatne informacije se mogu naći na internet prezentacijama Agencije www.korupcija.gov.rs i Kancelarija za mlade www.youth.rs, kao i u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Stoji u Saopštenju Agencije za borbu protiv korupcije dostavljenom našoj redakciji.


06.10.2010. VEST - Kompleti za prvu pomoć

auto apotekaKompleti za prvu pomoć proizvođača “Tosama” neispravni su po Zakonu o lekovima Srbije zbog toga što nemaju deklaraciju na srpskom jeziku. Dnevni list “Pres” navodi da se u kompletima te slovenačke kompanije, koji se distribuiraju u Srbiji, nalaze slovenački nazivi pribora. Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da su svi distributeri dužni da prodaju komplete koji ispunjavaju sve standarde i da sav materijal i uputstvo za korišćenje moraju da budu na srpskom jeziku. U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu da, ukoliko je ovo istina, to predstavlja direktno kršenje Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima, ali da nije na njima da se time bave, jer su za to nadležni Ministarstvo zdravlja i tržišna inspekcija, prenosi “Pres”. Od 19. septembra sledeće godine kutija za prvu pomoć biće obavezan deo opreme, a oni koji to ne budu poštovali rizikuju da plate kaznu od 3.000 dinara.