eBooking.rs

Kako saznajemo iz Hitne službe sokobanjskog Doma zdravlja osim uboda krpelja, zabeleženi su i ubodi komaraca i gusenica. Pojavio se soj kopmaraca koji je nešto drugačiji od klasičnog

13. 06. 2012. VEST: Komarci i gusenice

komaracOsim uboda krpelja, zabeleženi su i ubodi komaraca i gusenica. Pojavio se soj kopmaraca koji je nešto drugačiji od klasičnog ANOFELES-a, kaže dr Miodrag Bojković iz Hitne slube Doma zdravlja i dodaje da ubod ovog komarca izaziva veliko crvenilo na koži, otok, povišenu lokalnu temperaturu na koži, što je praćeno svrabom i bolom. Primenom uobičajne antialergijske terapije i lokalnom primenom odgovarajućih gelova i masti i antihistaminika ove alergijske reakcije se slabo povlače i jedino je efikasnija primena kortikoida u vidu inekcija. Ubod gusenice, zbog kiseline koju luči daje jaku alergijsku reakciju koja se manifestuje u vidu 3 do 4 kružna crvenila prečnika oko 2 do 3cm koji su poredjani u vidu linije. Potrebno je obratiti se lekaru, jer takodje se uobičajnom terapijom postiže slabiji efekat. Dr Bojković preporučuje pacijentima da ne uzimaju terapiju samoinicijativno pre nego sto se jave lekaru, jer primena narodnih lekova često otežava lečenje i produžuje vreme izlečenja.

13. 06. 2012. VEST: Krpelj

Kako saznajemo iz Hitne službe sokobanjskog Doma zdravlja znatno je zabeležen porast broja onih koji se javljaju zbog ujeda krpelja. Najčešći su ujedi na otvorenim delovima tela, ali često se dešava da se krpelj nadje u odeći tako da su ujedima izloženi i oni delovi tela koji su pokriveni odećom. Dr Miodrag Bojković iz Hitne službe preporučuje pacijentima da u slučaju uboda ne pokušavaju sami da vade krpelja kako ne bi došlo do komadanja njegovog tela i ostatka glave i vrhova nožica u koži, sto bi dovelo do potrebe za malom hirurskom intervencijom, gde bi se vadjenje vršilo medicinskim instrumentima. Ukoliko se pacijenti jave odmah, vadjenje krpelja je efikasno i intervencija je kratka. Nakon toga sledio terapija zbog mogućnosti da krpelj prenese lajmsku bolest. Na našem području proteklih godina nije bilo infekcija, ali je terapija potrebna jer nikada ne možemo biti sigurni da uzročnik neće dospeti i na naše područje, objačnjava dr Bojković.