eSokobanja.rs

U prostorijama Zavicajnog muzeja u Sokobanji, od 02. do 12. avgusta 2008.godine postavljena je prodajna izlozba rusticnog namestaja, radnika-umetnika Miroljuba Nikolica iz Aleksinca. Umetnost obrade drveta i izrada umetnickih eksponata ili predmeta za svakodnevnu upotrebu u domacinstvu, stara je koliko i covecanstvo.

rustikaU prostorijama Zavicajnog muzeja u Sokobanji, od 02. do 12. avgusta 2008.godine postavljena je prodajna izlozba rusticnog namestaja, radnika-umetnika Miroljuba Nikolica iz Aleksinca. Umetnost obrade drveta i izrada umetnickih eksponata ili predmeta za svakodnevnu upotrebu u domacinstvu, stara je koliko i covecanstvo. Koplje, batina, ratarska orudja itd. su prvi predmeti od drveta koje je covek izradio i uoblicio tako da Miroljub nije izmislio nista novo. Samo je na sebi svojstven nacin i na zadovoljstvo izvrsio spoj lepog i korisnog i od drveta, kojeg pronadje u sumama Bukovika ili izvadi iz Juzne Morave, izradjuje umetnicke predmete za svakodnevnu upotrebu ili kao ukras u necijem stanu.
Miroljub za obradu ndrveta ne koristi masinske alate, osim cirkulara za rezanje, vec svaku radnju u oblikovanju izvodi rucnim alatima koje su koristili stari stolari, pinteri i drvodelje. S obzirom na tradicionalni, zanatski nacin izrade, svaki proizvod je unikatan i predstavlja umetnicku tvorevinu. Dovoljan je jedan pogled na dela majstora Miroljuba, da se u tom trenu ozivi duh starine, doba u kojem su ziveli nasi dedovi, pradedovi i dalji preci i da se, poneseni mastom, nadjete u tom dobu, nesvesni sadasnjosti i proticanja vremena.
Miroljub Nikolic, radnik-umetnik, je rodjen 1951. godine u Mozgovu kod Aleksinca, u podnozju planine Bukovik. U prirodnom okruzenju suma, livada, potoka i recica i njihovom bogatstvu, Miroljub pronalazi obilje materijala za svoj zanat. Clan je udruzenja "Radinost", iz Aleksinca, Udruzenja radnika-umetnika Srbije, [URUS] i Svetskog udruzenja proizvodjaca rusticnog namestaja, sa sedistem u Kanadi. Zivi i stvara u Aleksincu gde ima svoj atelje: "WOOD 1951".
Ovo je treca postavka Miroljubovih dela u Sokobanji i zelimo mu da vecinu eksponata proda i premasi uspeh prethodnih dveju izlozbi u Sokobanji.