eBooking.rs

Predavanje o fizičkom i psihičkom razvoju dece do 8 godina biće održano sutra u 17 časova u sali bioskopa Moravica. Predavnanje će održati profesor Ranko Rajković, ugledni član Mense

buckici na predstavi27.03.2012. VEST

Predavanje o fizičkom i psihičkom razvoju dece do 8 godina biće održano sutra u 17 časova u sali bioskopa Moravica. Predavnanje će održati profesor Ranko Rajković, ugledni član Mense. Inicijativa je potekla od roditelja, koji su imali priliku da čuju nešto o radu profesora Rajkovića, direktorka PU Bucko je ostvarila kontakt, a opština je prepoznala važnost ovog predavanja i odlučila da plati ovo predavanje za roditelje. Juče je održan roditeljski sastanak na kome su roditelji obavešteni o predavanju, a direktorka vrtića je ovom prilikom još jednom pozvala sve roditelje da dodju i čuju predavanje.

 


29.03.2012. VEST - Ranko Rajović

Ranko Rajović, ugledni član MENSE, lekar interne medicine, održao je juče u sali bioskopa Moravica predavanje o fizičkom i psihičkom zdravlju dece do 8 godina. Inicijativa je potekla od roditelja koji su imali priliku da čuju o radu profesora Rajovića. Kontakt sa njim ostvarila je direktorka PU Bucko, a opština je prepoznala važnost ovog predavanja i finansijski ga podržala. Predavanju je prisustvovao veliki broj roditelja. Profesor Rajović održao je predavanje na temu-Aktivnosti i i igre koje oštećuju i usporavaju razvoj dece. Kako je rekao, predavanje se sastoji od tri faze. U prvoj se objašnjava da je najbitniji period u razvoju dece do pete ili šeste godine. U drugoj fazi se objašnjava kako treba učiti, dok je treći deo predavanja o funkcionalnom znanju. Kako je istakao profesor Rajović treba usmeravati decu da ne uče napamet, već da znaju da putem asocijacija pronađu rešenje problema. Istraživanja su pokazala da najbolje funkcionalno znanje imaju deca u istočnoj Aziji, dok je Evropa u velikom zaostatku za njima. Srbija je u Evropi, na osnovu ovih merenja, jedino ispred Albanije, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.