eSokobanja.rs

Dobrocinstvo predsednika opstine:: Nedavno smo pisali o mladoj, jedanaestogodisnjoj pesnikinji iz Poruznice, kod Sokobanje, Milici Zivanovic i o njenom prijemu u clanstvo Saveza knjizevnika u otadzbini i rasejanju, (SKOR), izrazivsi zelju da joj prva zbirka pesama uskoro ugleda svetlost dana.

  Nedavno smo pisali o mladoj, jedanaestogodisnjoj pesnikinji iz Poruznice, kod Sokobanje, Milici Zivanovic i o njenom prijemu u clanstvo Saveza knjizevnika u otadzbini i rasejanju, (SKOR), izrazivsi zelju da joj prva zbirka pesama uskoro ugleda svetlost dana. Danas sa ponosom kazemo da ce zahvaljujuci predsedniku opstine Sokobanja, Dimitriju Lukicu i njegovom  razumevanju i zalaganju za mlade talente u opstini Sokobanja, vec u septembru Milicina knjiga biti objavljena.
Delegacija SKOR-a, Jablanka Pavlovic, knjizevnik i predsednik ogranka i Vladimir S. Putnik, clan, sa roditeljima male Milice, Dejanom i Marijom, posetili su na sveti praznik Preobrazenje Gospodnje, 19. avgusta, 2008.g. po dogovoru, predsednika opstine Sokobanja sa molbom da SO Sokobanja bude sponzor, odnosno finansijski pomogne stampanje prve knjige ove mlade, talentovane pesnikinje. Nakon samo par minuta izlaganja problema, predsednik opstine Sokobanja je rekao: "U redu, stampacemo knjigu."
  Naime, mala Milica od ranog detinjstva ima zdravstvenih problema, a poslednjih pet godina preko cetrdeset puta je bila hospitalizovana i imala jedan operativni zahvat i sve prihode, koje njena porodica ostvari od poljoprivrede, njeni roditelji utrose za lekove i lecenje u bolnicama. Predsednik opstine je tom prilikom Milici poklonio monografiju o Sokobanji, autora Ljiljane Nikolic, novinara u penziji, a Milica je, vidno uzbudjena i potresena, predsedniku procitala jednu od svojih pesama.
Milicinu zbirku pesama uredio je, napisao recenziju i pripremio za stampu, profesor knjizevnosti u srednjoj skoli, u Sokobanji, Predrag Milenkovic-Pedja i za njega je gest predsednika opstine odraz dobrocinstva i covekoljublja. Radostan je i Milicin deda, Dragoslav, koji zeli da promocija njene knjige bude u selu, u Poruznici, odakle su potekli njeni prvi stihovi.
Obecanje dato 03. jula, ove godine, kada je preuzeo duznost predsednika opstine, da ce se zalagati za mlade talente i pomagati ih u napredovanju, Dimitrije Lukic ostvaruje. Hvala mu i neka tako rade svi predsednici opstina i gradonacelnici u Srbiji!

autor:

Vladimir S. Putnik