eSokobanja.rs

Sokobanjski srednjoskolci su u subotu, 05. jula 2008. godine, u centru Sokobanje, organizovali potpisivanje peticije, za mestane i goste, trazeci podrsku za predlog da opstinska vlast donese odluku o izradi Lokalnog plana akcija (LPA) za decu.

LPASokobanjski srednjoskolci su u subotu, 05. jula 2008. godine, u centru Sokobanje, organizovali potpisivanje peticije, za mestane i goste, trazeci podrsku za predlog da opstinska vlast donese odluku o izradi Lokalnog plana akcija (LPA) za decu. Ova akcija, dece i omladine Sokobanje, je u sklopu projekta "Zagovaranje za donosenje LPA za decu u opstinama jugoistocne Srbije". Projektom rukovodi "Drustvo za zastitu i unapredjenje mentalnog zdravlja dece i omladine", sa sedistem u Nisu. Drustvo postoji vec 11 godina i radi iskljucivo programe za decu i mlade i saradjuje sa skolama i drugim institucijama koje se bave mladima. U deset gradova jugoistocne Srbije, deca samaosmisljavaju akcije i organizuju ih, a u Sokobanji je ovo treca akcija mladih. Prethodna opstinska vlast je, u nacelu, davala podrsku deci i mladima, ali znacajnijeg pomaka i saradnje nije bilo - rekli su nam Bebe Bajic, predsednik i Sasa Stefanovic, strucni konsultant Drustva.
stand LPA SokobanjaUcenica srednje skole i buduci novinar, Valentina Stevanovic, kaze da su akciju osmislili ucenici srednje skole "Branislav Nusic" iz Sokobanje i da se sastoji iz tri dela. Prvi deo u vidu ankete-upitnika, sproveden je pre zavrsetka skolske godine, u kojem su ucenici osnovne i srednje skole iskazali potrebu za prostorom, odnosno Centrom za decu i mlade, u kojem ce oni osmisljati i realizovati razne aktivnosti, drugi deo akcije je ova peticija, a treci je zakazivanje sastanka delegacije dece sa predstavnicima lokalne samouprave, krajem avgusta. Valentina istice da prethodna akcija, za Omladinski centar nije uspela i zavrsila je negde u fiokama ili arhivi opstinskih kancelarija. U sprovodjenju drugog dela akcije, Valentini su pomagali saradnici: Milana Matejevic, Milena Vujovic, Lena Rancev, Nemanja Cakic, Sofija Stamenkovic i Olivera Milijic, srednjoskolci iz Sokobanje.
Peticija je, mozemo reci, imala uspeha i naisla je na odobravanje odraslih, ali je bilo i onih, nazalost, koji su odmahnuli rukom i okrenuli glavu.
S obzirom da je nedavno u Sokobanji konstituisana nova lokalna samouprava i da je predsednik opstine Dimitrije Lukic, najavio vise zalaganja za mlade narastaje, nadamo se da ce LPA za decu biti tacka dnevnog reda na nekoj od narednih sednica Skupstine opstine Sokobanja.