eBooking.rs

Badnji dan, dan kojim se završava četrdesetodnevni post, uoči Božića, praznika Rođenja Isusa Hrista i najradosnijeg događaja za hrišćanski svet. U duhu naše vere, povodom najradosnijeg praznika rođenja gospoda spasitelja našeg Isusa Hrista mi ćemo kao i svake godine obeležiti ovaj praznik najsvečanije što je moguće

05.01.2011. VEST – Badnji dan

bozicSutra je Badnji dan, dan kojim se završava četrdesetodnevni post, uoči Božića, praznika Rođenja Isusa Hrista i najradosnijeg događaja za hrišćanski svet. U duhu naše vere, povodom najradosnijeg praznika rođenja gospoda spasitelja našeg Isusa Hrista mi ćemo kao i svake godine obeležiti ovaj praznik najsvečanije što je moguće, kaže protonamesnik Ilija Čupić. U skladu sa tradicijom, sutra oko 6 časova na sam Badnji dan, sokobanjska crkva organizuje sečenje badnjaka pored Šarbanovačkog puta. U popodnevnim časovima ispred sabornog hrama Sv. Preobraženja služiće se večernje bogosluženje sa osvećenjem i nalaganjem badnjaka. Na sam dan Božića u 5 časova služiće se sveta liturgija. Nakon ove liturgije služiće se božićno večernje bogosluženje u 16 i 30. Drugog i trećeg dana Božića u 8 časova i 30 minuta služiće se Sveta liturgija , a u 16 časova i 30 minuta večernje Bogosluženje. U svim hramovima u našoj Opštini sutra će biti organizovano sečenje Badnjaka i služiće se bogosluženja, tokom najradosnijeg hrišćanskog praznika.


05.01.2011. V E S T – Akcije

Do kraja ovog meseca moći će da se unovče vrednosne hartije Aerodroma i Akcionarskog fonda, a kasnije i ”Telekoma” i EPS. U januaru će moći da se unovče vrednosne akcije Aerodroma “Nikola Tesla” i Akcionarskog fonda u ukupnoj vrednosti od 4.450 dinara. Agencija za privatizaciju ubrzano radi na pripremama za podelu besplatnih akcija Aerodroma i Akcionarskog fonda građanima, i očekujemo da će ova podela moći da se sprovede do kraja meseca - kažu u Agenciji za privatizaciju. - Svaki građanin će dobiti po jednu akciju Aerodroma, čija je nominalna vrednost procenjena na 600 dinara. Dobiće i po sedam akcija Akcionarskog fonda, a svaka je procenjena na 550 dinara. Plan je da trgovanje ovim akcijama na berzi bude moguće već u februaru.Kada je reč o proceduri podele ovih besplatnih akcija, građani sada ne moraju da odlaze u pošte po potvrde niti da otvaraju nove račune - automatski će postati vlasnici novih akcija. U poštu mogu da odu kada žele da daju nalog za prodaju. Tada novac leže na račun koji su prijavili ili otvorili prilikom registracije za prve besplatne akcije.- Akcije “Telekoma Srbije” će dobiti po završetku prodaje većinskog paketa, što znači u prvoj polovini 2011, dok bi akcije za EPS mogli da očekuju do kraja godine - kažu u Agenciji za privatizaciju.


05.01.2011. V E S T – Mala matura

Učenici osmih razreda ove godine će prvi put polagati završni ispit - malu maturu, koja se neće mnogo razlikovati od dosadašnjih kvalifikacionih ispita za upis u srednju školu."Zbirke zadataka za pripremu polaganja male mature biće objavljene do kraja januara, a sprema ih Prosvetni pregled", kazao je agenciji Beta državni sekretar u Ministarstvu prosvete Želimir Popov. On je napomenuo da će kao i do sada, na kraju školske godine osmaci polagati testove iz srpskog jezika i matematike, a zbirke zadatka za pripremu polaganja biće objavljene do kraja prvog polugodišta. Pomoćnik ministra prosvete je precizirao da će ove školske godine na testovima iz srpskog jezika i matematike osmaci imati 50 odsto potpuno poznatih zadataka, 25 odsto delimično poznatih i 25 odsto nepoznatih zadataka. Na testovima iz srpskog jezika i matematike do školske 2013/2014. godine postepeno će se povećavati broj zadataka koji đacima neće biti prethodno poznati iz pripremnih zbirki. Popov je dodao i da će se završni ispit vrednovati prilikom upisa u srednje škole, a od ukupno 100 poena, 40 će nositi mala matura, a 60 uspeh đaka tokom osnovnog školovanja. "Malu maturu polagaće svi učenici bez obzira da li žele da nastave školovanje ili ne", kazao je pomoćnik ministra prosvete.


05.11. 2011. VEST : ETNOS

etnosProjekat o angažovanju žena sa sela za rad u Etnološkoj rarionici "Etnos" podržalo je Ministarstvo Poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Dobili smo rešenje ministarstva, Uprave za agrarno plaćanje,kojim je prihvaćen ovaj projekat kojim smo dobili sredstva u iznosu od 791 000din i angažovaćemo 5 žena sa sela za obuku u izradi predmeta domaće radinosti, kaže predsednici Upravnog odbora Etnološke radionice "Etnos", Nade Stojković. Projekat će trajati 6 meseci, a cilj nam je da i nakon toga te žene nastave da izradjuju predmete domaće radinosti i da ujedno na taj način dopunjuju kućni budžet, dodala je ona.