eSokobanja.rs

Andrićev muzej - Muzejska postavka u čast Ive Andrića u apartmanu 144 hotela Moravica biće otvorena u sredu 26. oktobra u 13 časova, na dan kada je pre pola veka dobio Nobelovu nagradu za književnost

24.10.2011. VEST – Andrićev muzej

andricev muzej  Muzejska postavka u čast Ive Andrića u apartmanu 144 hotela “Moravica” biće otvorena u sredu 26. oktobra u 13 časova, na dan kada je pre pola veka dobio Nobelovu nagradu za književnost. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je još pre godinu i po dana odlučila da apartman 144 u „Moravici“ zatvori za redovnu upotrebu, adaptira ga u spomen-sobu Ive Andrića i u njoj postavi stalnu izložbu – otkriva za „Politiku“ Milan Obradović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde. Muzej će biti otvorenog tipa, a cena ulaznica biće simbolična i pokrivaće osnovne troškove održavanja ovog apartmana. Ono što ističu u Upravi kao izuzetno važno, jeste činjenica da u hotelu „Moravica“ najčešće odsedaju deca školskog uzrasta koja će, posetom ovog apartmana, obogatiti svoja znanja o Ivi Andriću, koji je do danas jedini nosilac Nobelovog odličja u regionu.


27.10.2011. VEST – Promocija knjige

Promocija knjige "O pričanju i onima koji pričaju, Ivo Andrić i Sokobanja" održana je juce pred mnogobrojnom publikom u galeriji Legata Miluna Mitrovića. Ljiljana Nikolić, naša sugradjanka i dugogodišnji novinar Radio Sokobanje govori u knjizi o boravku Ive Andrića u Sokobanji, dok Tatjana Korićanac glavni kustos Andrićevog muzeja u Beogradu govori o njegovom stvaralaštvu. Na promociji su govorili profesor Mihailo Pantić, autori i sokobanjci koji su se družili są našim nobelovcem.